Akiket mi biztosan meghallgatunk a Szigeten

Lassan már visszaszámolhatunk 10-től, mert augusztus 9-én végre jön a Sziget. Mi ezeken a koncerteken biztosan az első sorban tombolunk majd.

Felesleges lenne azzal dobálódzni, hogy hány színpad, hány fellépő, hány program, hány egyéb bármi más vár minket az idei Sziget Fesztiválon, hiszen az elmúlt 24 évben bőven megtapasztalhattuk, hogy kifogyhatatlan a kreativitás, miközben végeláthatatlan a programtár.

Ugyanakkor idén a negyedévszázados, 25. Szigeten vehetünk részt, melyre úgy lehet a szervezők már csak nem 1-2 éve is készülnek, hogy az előző éveket is túlszárnyalva felejthetetlenné tegyék számunkra ezt a szép jubileumi Szigetet!

Sajnos Dan Panaitescu ezt már nem élhette meg, de neve ott lobog majd a Nagyszínpad érája felett, és a programokra biztosan ő maga is büszke lenne, mi pedig egy egész héten át élvezhetjük majd az Óbudai-sziget lüktetését, ahova én ezekre a fellépőkre biztos jól szórakoznék! (Csak hatot hozok fel, mert itt ülnénk reggelig!)

Metronomy – Nagyszínpad – augusztus 13. vasárnap 16 óra

Volt egy mp3 CD a családi kocsinkban, amin régi mixek között volt néhány dal, valami angol bandától, akik az elektronikus zenét a new wave és indie pop hangzással ötvözték dalaikban. Emlékszem, a The Bay című dalt oda visszahallgattuk öcsémmel, persze ő okosabb volt, néha a többit is rám erőltette. A Metronomy dalait azóta kívülről fújom!

Alt-J – Nagyszínpad – augusztus 15. kedd 19:30

A zene behatása sokszor másoktól érkezik, így vagyok én az Alt-J-vel is, amit egy kedves ismerősöm mutatott nekem 4 évvel ezelőtt. Nem kattantam teljesen rá, csak tudom, ismerem és, amikor úgy érzem, az ő harmóniájukra van szükségem, akkor bekapcsolok tőlük egy kedvencet. Most a június elején megjelent Relaxer album Deadcrush dalát hallgatom a legtöbbször, pláne mióta klip is van hozzá.

Kasabian – Nagyszínpad – augusztus 11. péntek 21:30

Úgy 2009 nyarán ismerkedtem meg a Kasabian zenekarral egy dél-angliai kisváros rádiójából kifelé recsegve. A srácok attól már messze járnak, haladnak a korral, de én még mindig az Underdog vagy Fire dalokat hallgatnám meg tőlük, ami előfordulhat, hogy az új dalok mellé beszivárog a mostanra már Nagyszínpad záró koncertet adó együttes repertoárjába.

Clean Bandit – Nagyszínpad – augusztus 12. szombat 19:30

Nem vagyok épp Clean Bandit rajongó, de valamiért mindig tetszettek a srácok dalai és az egész zenekari koncepció, valamint a háttérben húzódó történet (melybe itt már bele is mentem részletesebben) szimpatikus. Arról nem is beszélve, hogy a hangszeres fellépések, a mindig mosolyt ébresztő dallamaik biztosan kellemes hangulatot kölcsönöznek majd számunkra a Szigeten is!

Glass Animals – Nagyszínpad – augusztus 14. hétfő 17:45

A srácok újra visszatérnek szédelgős melankóliájukkal, úgyhogy ez egy tipikus első soros koncert is lehet, ami a hétfő délutáni napsütésben kellemes szellőként hathat majd ránk. Van valami túlvilági a zenekar sugallataiban, pont ezért nem hagynám ki, még hőségriadó esetén sem! Ez a daluk például igazi hűsítő pezsdítés.

Carl Craig – Colosseum – augusztus 10. csütörtök 23:30 & Changing Grey – Colosseum – augusztus 9. szerda 19:30

Elektronikus zenerajongóként mindenképp szerettem volna egy bejegyzést tenni a Colosseum programjából, de elég nehéz választás elé állítottam magam. A tucatnyi külföldi fellépő és a hazai élvonalbeliek szerepléséből nehéz válogatni, főleg, ahol ott lesz például régi kedvencem, The Advent, a francia Agoria, a brazil techno tünemény, Anna, hazánk legismertebb export cikke, Jay Lumen, jó barátom, SanFranciscoBeat vagy a savazós liveokat produkáló Bernathy Zsiga. Éppen ezért mennék a számomra legkülönlegesebb produkciókra és inkább kettéosztom a külföldi és hazai szempontok szerint ezt az ajánlást, mert az amerikai legenda, Carl Craig és a Changing Grey páros is megérdemli (és én is), hogy meghallgassam őket!

Nyilván ennél jóval több programot tudnék a hátam mögött, ha betenném a lábamat arra a bizonyos egy hétre a 25. Szigetre. Hogy én ott leszek-e, az talán nem is kérdés, így inkább azt kérdezném, hogy te ott leszel-e a 25 éves Szigeten, ahol ilyen programrepertoárt terítenek a lábunk alá!?