Egy kanálnyi mennyország – A Spoon the Boat étteremben jártunk

Képzeld el, hogy egy, a Dunán ringatózó hajó kényelmes teraszán ülsz, a meleg nyári szellő bele-belekap a hajadba, miközben te a lélegzetelállító budapesti panorámában gyönyörködsz. Mindehhez képzelj el egy mennyei ebédet, és meg is kaptad azt az élményt, amiben nekünk részünk volt, mikor ellátogattunk a Spoon the Boat étterembe.

Egy átlagos csütörtök délután érkeztünk a 75 méter hosszú, lebegő étterembe. A három konyhát és öt bárt magában foglaló hely egész évben kifinomult hangulattal, amely a dolgos hétköznapokon is nyugalommal kecsegtet; figyelmes kiszolgálással és olyan fogásokkal várja a külföldi és magyar vendégeket, amelyek nem csupán kiválóak, de kreativitásról is árulkodnak.

Ebédünket sült paprikával, tökmagolajos kecskesajttal és rukkolával, illetve hideg mangólevessel, kókuszhabbal és marinált rákkal kezdtük, melyek nem csak szemet gyönyörködtető, élénk színekben pompáznak, de ízletesek is. Míg az előbbiben tökéletes harmóniát képezett a puha kecskesajt és sült paprika a ropogós magokkal, addig a leves olyan volt, mint egy Billie Holiday dal: sosem elég belőle.

Főfogásnak két halételt rendeltünk, tőkehalat fonnyasztott parajjal és mascarponés vénuszkagylóval, illetve fekete spagettit lazaccal, kaprival és paradicsommal. Be kell vallanom, nem emlékszem, mikor ettem utoljára ilyen jól elkészített tőkehalat és kagylót: tökéletesen puhák voltak, amint a zöld parajágyon feküdtek. A fekete spagetti lazaccal, sajttal megszórva olyan fogás, amely az izgalmas ízekre vágyók igényeit elégíti ki. Mivel előbbiek nem csak ízben voltak gazdagok, de adagban is királyiak, nem voltunk biztosak benne, hogy az előzetesen rendelt desszertekre maradt még hely. Tudtuk, nem távozhatunk anélkül, hogy ne lenne teljes a „hajókirándulás”: megérkezett egy kehelynyi Ferrero-Raffaello és egy pisztáciás, szezámos, barackos édesség. Az előbbiek hármasára én, mint a pisztácia csodálója, abban a pillanatban szemet vetettem, hogy megláttam az étlapon, és szerencsére nem okozott csalódást. Ahogy azt a menedzsertől megtudtuk, a mousse pisztáciája Olaszországból érkezik, ahol a világ egyik legjobbjaként tartják számon, eképpen biztosítva, hogy a Spoon vendégei teljes mértékben élvezhessék az apró olajos magvat. Könnyed, bársonyos textúrájával és kehelybe fészkelt ízvilágával a Ferrero-Raffaello is valódi kényeztetésként szolgált.

Teli hassal úgy döntöttünk, hogy még egy pohár Vylyan rosé erejéig élvezzük a páratlan kilátást. Egyszerűen lehetetlen megunni az építészeti kiválóságok és a szabadság effajta kombinációját, amit az ember a mindennapok mókuskerekéből kiszakadva a Spoon hajón érez.

Ha egy varázslatos helyen szeretnéd ünnepelni augusztus 20-át, a Spoon the Boat nagyszerű választás. Nem lesz panasz az ételekkel vagy a felszolgálók figyelmességével kapcsolatban, de az is biztos, hogy innen a tűzijáték is igazán látványos lesz. Hagyd kint a valóságot, hallgasd a Duna hullámait, miközben egy kanálnyi mennyország ízlelsz.