A nagy nyári sütögetések közepette nekem néha jól esik egy-egy húsmentes étel. Ha még nem próbáltátok a quinoát, érdemes tenni vele egy próbát: gluténmentes, teljes értékű fehérjét tartalmaz, kalóriatartalma pedig alacsony, ráadásul bármelyik bioboltban beszerezhető. A burger pedig isteni finom ízkavalkád a sült hagymával, az avokádókrémmel és nem utolsó sorban a kis babpogácsákkal.
Hozzávalók (4 burgerhez):
A burgerekhez:
- 5 dkg quinoa
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- pár csipet őrölt koriander
- fél kávéskanál őrölt csili
- 20 dkg vörös kidney bab (konzerv)
- 1 tojás
- só, őrölt fekete bors
- 1,3 dkg zabkorpa
- 20 dkg (sárga) cukkini
- 6 ág kakukkfű
- 1 teáskanál nádcukor
- 2 nagy fej lila hagyma
- 1-2 teáskanál szójaszósz
- 2 avokádó
- fél lime kifacsart leve
- 4 hamburgerzsemle
- salátalevelek
A körethez:
- 60 dkg apró szemű burgonya
- 4 evőkanál vaj
- 1 evőkanál olívaolaj
- só, őrölt fekete bors
A salsához:
- 25 dkg koktélparadicsom
- 15 dkg fekete és zöld olajbogyó vegyesen
- 5 dkg olajban eltett aszalt paradicsom
- só
Elkészítés
- A quinoát alaposan átöblítjük, majd bő kétszeres mennyiségű vízben puhára főzzük. A köretet is elkezdjük készíteni: a burgonyákat megmossuk, majd vízben félpuhára főzzük. Amikor elkészült, félretesszük hűlni, majd megpucoljuk és felcikkezzük.
- Közben egy serpenyőben felhevítjük az olívaolaj negyedét, majd a megtisztított, finomra vágott vörös- és fokhagymát megpároljuk rajta. Ízesítjük korianderrel és csilivel, lehúzzuk a tűzről és hűlni hagyjuk.
- A babot leszűrjük, késes aprítóba tesszük a párolt hagymákkal, a tojással, a sóval és a borssal együtt, majd pépesre törjük. Hozzáforgatjuk a főtt quinoát, ha szükséges, még fűszerezzük, végül annyi zabkorpát teszünk hozzá, hogy nem túl tömény, de formázható keveréket kapjunk. 12 kis pogácsát formázunk belőle. Serpenyőben, 1 evőkanál olívaolajon, egyszer forgatva átsütjük.
- A maradék olaj egyik felét egy serpenyőben, másik felét pedig egy kis lábasban felhevítjük. A serpenyőben átsütjük a megmosott, felkarikázott cukkinit. Ízesítjük egy kevés sóval és a kakukkfű lecsipkedett leveleivel. A lábasban karamellizáljuk a cukrot, majd rádobjuk a megtisztított, felkarikázott lila hagymát. Erős lángon, kevergetve puhára sütjük, a végén ízesítjük a szójaszósszal.
- Befejezzük a köretet: egy nagy serpenyőben felmelegítjük a vajat és az olajat, majd a burgonyacikkeket átsütjük rajta. Közben sózzuk, borsozzuk.
- Az avokádókat megpucoljuk, villával összetörjük. Ízesítjük a lime levével, borssal és egy kevés sóval. A salsa hozzávalóit felaprítjuk, összekeverjük.
- A hamburgerzsemléket kettévágjuk, belső oldalukat, forró, zsiradékmentes serpenyőben kissé megpirítjuk. Megtöltjük a megmosott salátával, a babpogácsákkal, a sült hagymával és cukkinivel, valamint az avokádókrémmel, és mellé tálaljuk a pirított burgonyát és a salsát.
A recept Csigó Zita bloggertől származik. További remek recepteket az Ízes Élet honlapján találsz.