Quinoa-bab burger – a legjobb húsmentes hamburger receptje

A nagy nyári sütögetések közepette nekem néha jól esik egy-egy húsmentes étel. Ha még nem próbáltátok a quinoát, érdemes tenni vele egy próbát: gluténmentes, teljes értékű fehérjét tartalmaz, kalóriatartalma pedig alacsony, ráadásul bármelyik bioboltban beszerezhető. A burger pedig isteni finom ízkavalkád a sült hagymával, az avokádókrémmel és nem utolsó sorban a kis babpogácsákkal.

Hozzávalók (4 burgerhez):

A burgerekhez:

  • 5 dkg quinoa
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • pár csipet őrölt koriander
  • fél kávéskanál őrölt csili
  • 20 dkg vörös kidney bab (konzerv)
  • 1 tojás
  • só, őrölt fekete bors
  • 1,3 dkg zabkorpa
  • 20 dkg (sárga) cukkini
  • 6 ág kakukkfű
  • 1 teáskanál nádcukor
  • 2 nagy fej lila hagyma
  • 1-2 teáskanál szójaszósz
  • 2 avokádó
  • fél lime kifacsart leve
  • 4 hamburgerzsemle
  • salátalevelek

A körethez:

  • 60 dkg apró szemű burgonya
  • 4 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, őrölt fekete bors

A salsához:

  • 25 dkg koktélparadicsom
  • 15 dkg fekete és zöld olajbogyó vegyesen
  • 5 dkg olajban eltett aszalt paradicsom

Elkészítés

  1. A quinoát alaposan átöblítjük, majd bő kétszeres mennyiségű vízben puhára főzzük. A köretet is elkezdjük készíteni: a burgonyákat megmossuk, majd vízben félpuhára főzzük. Amikor elkészült, félretesszük hűlni, majd megpucoljuk és felcikkezzük.
  2. Közben egy serpenyőben felhevítjük az olívaolaj negyedét, majd a megtisztított, finomra vágott vörös- és fokhagymát megpároljuk rajta. Ízesítjük korianderrel és csilivel, lehúzzuk a tűzről és hűlni hagyjuk.
  3. A babot leszűrjük, késes aprítóba tesszük a párolt hagymákkal, a tojással, a sóval és a borssal együtt, majd pépesre törjük. Hozzáforgatjuk a főtt quinoát, ha szükséges, még fűszerezzük, végül annyi zabkorpát teszünk hozzá, hogy nem túl tömény, de formázható keveréket kapjunk. 12 kis pogácsát formázunk belőle. Serpenyőben, 1 evőkanál olívaolajon, egyszer forgatva átsütjük.
  4. A maradék olaj egyik felét egy serpenyőben, másik felét pedig egy kis lábasban felhevítjük. A serpenyőben átsütjük a megmosott, felkarikázott cukkinit. Ízesítjük egy kevés sóval és a kakukkfű lecsipkedett leveleivel. A lábasban karamellizáljuk a cukrot, majd rádobjuk a megtisztított, felkarikázott lila hagymát. Erős lángon, kevergetve puhára sütjük, a végén ízesítjük a szójaszósszal.
  5. Befejezzük a köretet: egy nagy serpenyőben felmelegítjük a vajat és az olajat, majd a burgonyacikkeket átsütjük rajta. Közben sózzuk, borsozzuk.
  6. Az avokádókat megpucoljuk, villával összetörjük. Ízesítjük a lime levével, borssal és egy kevés sóval. A salsa hozzávalóit felaprítjuk, összekeverjük.
  7. A hamburgerzsemléket kettévágjuk, belső oldalukat, forró, zsiradékmentes serpenyőben kissé megpirítjuk. Megtöltjük a megmosott salátával, a babpogácsákkal, a sült hagymával és cukkinivel, valamint az avokádókrémmel, és mellé tálaljuk a pirított burgonyát és a salsát.

A recept Csigó Zita bloggertől származik. További remek recepteket az Ízes Élet honlapján találsz.