Pula, az Isztriai-félsziget ékszerdoboza

Az 57 ezres isztriai fővárosba hat napra utaztunk, hogy elszakadjunk a gyakran túlgyorsult budapesti mindennapoktól.

Szerda este fél 9-kor indultunk útnak a Déli pályaudvarról a MÁV idén nyáron indított Sea You Istria vonatával, amellyel egy órás késéssel, másnap délelőtt 11-kor érkeztünk meg a pulai vonatállomásra. A több mint 14 órás zötykölődés a negyvenfokos gyorsvonati kocsiban 13 ezerért megérte az árát, hiszen egy nappal meghosszabbítottuk a kiruccanást.

Öt éjszakát töltöttünk el az Airbnb-n talált szállásunkon, amelyet szuper áron találtunk még májusban, és mint a helyszínen kiderült, nem csak jó elhelyezkedésű, de takaros kis szobára bukkantunk, amihez még saját teraszunk is volt – házigazdánk profilját ITT találjátok.

Na, de jöjjön is a lényeg!

Mivel napközben általában túl meleg van a városnézéshez, és amúgy is vétek lenne kihagyni a kristálytiszta pulai strandokon való pihenést, fel kell csak pattanni egy helyi buszra, ami negyedórával később egy új világban tesz le. A Verudela megállónál leszállva a buszról (buszjegy kb. 21 kuna) több irányba is indulhatunk, minden strand tízperces sétatávra található, ingyenes, tiszta, kavicsos és gyakorta zsúfolt. Megéri tehát vízicipőt, búvárfelszerelést és polifoamot is magunkkal vinni a naptej és a törülköző mellé, de napágyat is bérelhetünk kb. 25 kunáért egész napra. A legszebb öböl talán a Hawaii Beach Verudela (horvátul Havajsko Verudela), ahol árnyék közvetlenül a víz mellett nem igazán van, viszont a türkiz színű vízbe a bátrak sziklákról is ugrálhatnak – az összes strandon vízimentő-ügyelet próbálja nyugtatni az aggódó szülőket. Másik buszra szállva, szintén 15 perc alatt el lehet jutni a Stoja Beachre is, ahol akár privát sziklastrandon is süttethetjük a hasunkat, ha óvatosan kicsit bentebb merészkedünk a part mentén.

Pula főbb látványosságai, ahogy az lenni szokott, az óvárosrészben találhatók, és valójában egy esti séta alkalmával kényelmesen körbesétálhatók. A Sergius-diadalívnél kezdve a sétát, haladva a különböző boltokkal, éttermekkel és bárokkal szegélyezett főutcán, útba esik Augustus temploma is, az előtte elnyúló téren pedig gyakran dzsemmelnek utca zenészek, igazi mediterrán hangulatot varázsolva a fülledt nyári estéken. A Velencei Erődre érdemes naplementére felsétálni, mivel ez a város legmagasabb pontja, így gyönyörű kilátás nyílik a macskaköves utcákra, háttérben a tengerrel és a környező lankákkal. A kikötőtől nem messze magasodik az Amfiteátrum, ami ottlétünkkor éppen a Pulai Filmfesztivál egyik helyszíneként szolgált, így mindössze 25 kunáért élvezhettük egy horvát film vetítését az ókori romokon – a felnőtt belépő ára az Arénába egyébként 50 kuna.

Ami a horvát konyhát illeti, tengeri herkentyűkben jeleskedik. Egy eldugott kisutcán, az erőd felé haladva bújik meg a helyiek és turisták által egyaránt kedvelt étterem, a Pizzeria Jupiter. Tágas terasza a hét minden napján megtelik élettel és az asztalok között, kemencében sült pizzákkal, tésztákkal és a tenger gyümölcseivel megrakott tálcákkal szlalomozó felszolgálókkal. Minket három este is visszacsábítottak a jó áron kapható, ízletes fogások és a barátságos atmoszféra.

Dióhéjban, Pula a tökéletes úti cél azoknak, akik a közelben szeretnének eltölteni néhány napot tengerpart mellett, elérhető áron. Gyönyörű partszakaszaival, történelmi látnivalóival és esténként nyüzsgő macskaköves utcáival a családosokat és a párban odalátogatókat is magával ragadja egy hosszú hétvége erejéig.