Hosszúlépés a Balatonon – Újragondolt Balaton

A Hosszúlépés csapata júniustól 8 helyszínen mutatja meg, milyen felfedeznivalót rejtenek azok a tájak, ahol nyaranta általában vízibicklit hajtunk és lángost eszünk. A Balaton több pontján indulhatunk formabontó sétára egyedül, baráti társasággal vagy kutyával. Keszthely, Hévíz, a Szent György-hegy, Mindszentkálla, Tihany, Balatonfüred, Siófok és a Club Aliga eddig ismeretlen arcát fedezheted fel.

A Festetics család hétköznapjait a kastélyon kívül, Keszthely utcáin mutatjuk meg; kiknek volt bejárása a grófokhoz, hol értesültek a világháborúról, mit vacsoráztak. A város rég elfeledett bűntényeit korabeli lapok beszámolói alapján vizsgáljuk meg, a környék sokszínűségét pedig hétköznapi emberek sorsán keresztül ismerhetjük meg. A főúri könyvtárban fehér kesztyűben lapozgathatunk könyvritkaságokat.

Hévízen a séta a 19. század végi közegészségügytől indul a séta, majd az 50-es és 60-as évek párhuzamos fürdővilága bontakozik ki. Mindszentkállán a dombok és a házfalak mesélnek nekünk a Káli-medence múltjáról, Tihanyban egy lokálpatrióta történetein keresztül elevenednek meg a halászfalu legendái. Balatonfüreden családi történetek által ismerhetjük meg, hogy milyenek voltak egy zsidó közösség mindennapjai az északi parton. Siófokon bemutatjuk a Stasi és a magyar állambiztonság egykori viszonyát. A Club Aliga területén pedig megnézhetjük, hogy a szocializmusban milyen körülmények között pihentek a káderek és hol főzött Kádár János kedvenc szakácsa, Tóni bácsi.