9 szuper nyári zöldség és gyümölcs

A strandszezonnak köszönhetően nyáron mindenki megpróbál jobban odafigyelni az alakjára, és kétszer meggondolja, mit és mennyit eszik. Szerencsére ugyancsak ebben az időszakban találkozhatunk a legtöbb zöldséggel és gyümölccsel a piacokon. Összegyűjtöttük 9 olyan ennivalót, amiből bármikor, bármennyit ehetünk,  még akkor is, ha nagyon ügyelünk a diétánkra.

Kukorica

Két fontos antioxidáns, a lutein és a zeaxanthin is megtalálható a kukoricában, melyek védik bőrünket az erős nyári napsütés káros hatásaitól. Sőt, abban is segít q gabona, hogy  korunk előrehaladtával ne tűnjenek fel rajtunk apró pigmentfoltok.

Meggy

A savanyú gyümölcsnek rengeteg pozitív tulajdonsága van: segít, hogy este könnyen álomba merülj, és az edzés utáni izomlázat is csillapítja. Ráadásul a meggyben lévő antioxidánsok segítik az anyagcserét és a zsírsejtek lebontását.

Paradicsom

A paradicsomban lévő likopin (ennek köszönheti a piros színét is a növény), megvédi a bőröd a leégéstől. Méghozzá nagyon profi módon: orvosi kísérletekkel bizonyították, hogy a paradicsomban lévő likopin sokkal erősebb védelmet nyújt még a napkrémeknél is.

Görögdinnye

A görögdinnyét azért szerethetjük leginkább a finom íze mellett, mert kevés benne a kalória, ellenben a víztartalma elég magas: 92%. Hozzájárul a szervezetünk hidratálásához, így a memóriánk éles maradhat, és a hangulatingadozásokat is kivédhetjük.

Málna

A gyümölcs csordultig tele van rosttal: egy csészényi málnában 8 gramm van belőle. A rost nem csak az anyagcserét gyorsítja, de az éhségérzetet is kiválóan csillapítja. Egyszóval igazi must have gyümölcs a fogyókúrázóknak.

Cukkini

A cukkinit is részben a magas rosttartalma miatt szeretjük. Ráadásul a zöldségben a pektin nevű szuperség is megtalálható, ami erősíti a szívet és csökkenti a szervezet koleszterin szintjét. Azt hisszük a természetnek ezzel a kincsével megtaláltuk a hosszú élet titkát.

Sárgadinnye

A sárgadinnye igazi ásványi anyag bomba: van benne cink, foszfor, kalcium, kálium, króm, magnézium és mangán is. Alacsony kalóriatartalmának köszönhetően annyit ehetünk belőle, amennyit csak bírunk, nem fogunk elhízni tőle. (Ellenben vízhajtó hatása van, úgyhogy nem árt kicsit mégis elővigyázatosnak lennünk vele.)

Sárgabarack

A magas C-vitamin tartalmán túl A-vitamin is van benne bőven: napi 2-3 szem sárgabarack elfogyasztásával le is tudhatjuk szervezetünk A-vitamin igényét, így az időskori látásromlást is kivédhetjük. A sárgabarack héjából pedig remek pakolást lehet készíteni, melytől a bőrünk örökké fiatal maradt.

Avokádó

Bár az avokádó nem szűkölködik a kalóriában és telítetlen zsírsavakban, a gyümölcs csillapítja az éhségérzetet és sokáig telítettség érzést biztosít. És ami ennél is jobb: van benne jó sok L-karnitin aminosav is, ami pedig a zsírégetést segíti. Úgyhogy fogyni vágyó olvasók, ez a ti legfőbb nyári csemegétek.