Cannes után itthon játsszák Mundruczó Kornél Jupiter holdja című filmjét

Cannes után itthon: június 8-tól játsszák a mozik Mundruczó Kornél Jupiter holdja című filmjét

A főszerepben Jéger Zsombor, Merab Ninidze, Balsai Móni és Cserhalmi György

A filmet már több mint 40 országban vették meg forgalmazásra


Pár napja mutatták be a Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában a Jupiter holdját. Mundruczó Kornél filmje a világ első számú filmfesztiválján a legjobb 19 film között versenyzett. Az alkotók a legnagyobb európai, amerikai és nemzetközi sztárok között vonultak fel a vörös szőnyegen. A díszbemutatón sikert arató film különleges képi világa nemcsak a Jéger Zsombort angyalként ábrázoló, 30-40 méter magasságban forgatott repülési jeleneteknek, az alaposan előkészített akcióknak és autós üldözéseknek köszönhető, hanem annak az egyedülálló vizuális- és színvilágnak, amelyet a rendező Ágh Márton látványtervezővel és Rév Marcell operatőrrel alakított ki. A Jupiter holdja bármely európai városban játszódhatna, de a magyar közönségnek ismerősek lesznek a képsorok: Budapest köszön vissza a szürreális jövőből, sűrű, fojtogató, túlnépesedett városként, melyben a repülési jelenetek pillanatai igazi békét adnak.

A film nem azt mondja, amit elvársz. Két út áll előtted: vagy megéled ezt, és megtalálod a saját válaszaid, vagy felbosszantod magad, hogy a film miért nem azt mondja, amit te gondolsz.

– mondta Mundruczó Kornél az európai érték-válságra reflektáló filmmel kapcsolatban.

A film főszereplői közt van Jéger Zsombor, aki már a Színművészeti Egyetemen folytatott tanulmányai alatt is kapott szerepet a Mundruczó Kornél vezette Proton Színház előadásában; Balsai Móni, akit a Liza, a rókatündér (2015), a Tiszta szívvel (2016), és a Csicska (2011) című filmekből is ismer a közönség; a grúz származású Merab Ninidze, aki többek közt a Hontalanul Afrikában (2001) című Oscar-díjas filmben szerepelt; és a legendás magyar színész, Cserhalmi György. A film zenéjét az Alien: Covenant és Assassin’s Creed című filmek zeneszerzője, Jed Kurzel szerezte.

Technikai megoldásait tekintve a Jupiter holdja a klasszikus és az új találkozása. A repülési jelenetekben Jéger Zsombor valóban 30-40 méter magasságban játssza el szerepét. Ezt különleges felfüggesztési technikával oldották meg, melyet hazai kaszkadőrök, kameramozgató-, felfüggesztési- és darus szakemberek kifejezetten erre a filmre fejlesztettek ki. A képsorok szín- és látványvilága azért is olyan különleges, mert 35mm-es filmre forgott, és csak ott használtak számítógépes utómunkát, ahol feltétlenül szükséges volt.

A Jupiter holdja a hitről, a megváltódásról, a csoda lehetőségéről szól, egy különös barátság történetén keresztül. Egy menekülő fiút, Aryant, meglőnek a határon. Csodálatos módon levitálni kezd. A menekülttábor racionális, meghasonlott orvosa, Dr. Stern kimenekíti őt, mert üzletet lát a fiú különös képességében. Útlevelet ígér neki. A fiú rááll a kétes szövetségre. A csodával való találkozás azonban felbolygatja az orvos életét. Új válaszokat kell találnia mindenre, amiben eddig hitt.

A Jupiter holdja című film, melyet a magyar közönség 2017. június 8-án láthat először a mozikban az InterCom forgalmazásában, magyar-német koprodukcióban készült a Proton Cinema gyártásában, és a Magyar Nemzeti Filmalap 697 millió forint értékű támogatásával.

További támogatók: Eurimages, ZDF-ARTE, Mitteldeutsche Medienförderung, Medienboard Berlin-Brandenburg, NRW.