A világ 10 legkülönlegesebb tája

Most, hogy lassan közeleg a nyár, ideje elkezdeni azon gondolkodnunk, merre kirándulunk a az utolsó vizsgánk után. Megpróbálunk segíteni ebben a fogós kérdésben, összegyűjtöttünk 10 helyet, melyeknél jobbakat nem is választhatnál, feltéve, ha szereted a különlegesen gyönyörű tájakat.  

Glacier Nemzeti Park, Montana

Ha igazán lenyűgöző látványra vágysz, akkor muszáj ellátogatnod a kanadai Albert és Brit Columbia határán fekvő Glacier Nemzeti Parkba. 1910-ben alapították, de a túraútvonalakat csak később kezdték el kialakítani a látogatók számára. Az egyik ilyen leghosszabb és legismertebb járás, a nyugat-keleti irányú „Nap felé vezető út”, amely 85 km hosszú. 700 kisebb tava van, melyek közül a legszebbek a McDonald-tó, a St. Mary-tó, vagy a Bowman-tó. A park legmagasabb hegycsúcsa, a Cleveland-csúcs, 3190 méterrel.

Nishinomaru Garden, Osaka

Ha valahol ki szeretnéd élvezni a nyár minden egyes pillanatát, akkor pakolj és nyomás Japán legegzotikusabb kertjébe! Ezt a gyönyörű ligetet, ahonnan csodás kilátás nyílik a közeli várra és kőfalakra 1965-ben nyitották meg. A kert híres 600 cseresznyefájáról, melyeknek virágzását fesztivállal ünneplik meg. A leghíresebb cseresznyefa a someiyoshino.

Fotó: 663highland

Langkawi Skybridge, Malajzia

Malajzia partjaitól 20 km-re található a 99 szigetet magába foglaló Langkawi-szigetvilág. Itt helyezkedik el a tengerszint felett 700 méteren lévő híd, amelyet egyetlen egy, 87 méter magas oszlop tart. Innen csodálatos kilátás nyílik a szigetre, illetve a tengerre, de vihar esetén életveszélyessé válhat a hely. A hídra feljutni felvonóval lehet, de csak akkor, ha megfelelő az időjárás.

Keukenhof Garden, Hollandia

Imádod a tulipánokat? Akkor ezt a helyet neked találták ki!  A hollandiai Lisse város mellett található, Haarlemtől délre. Hatalmas területe miatt „Európa kertjének” is nevezik, hiszen évente 7 millió virághagymát ültetnek el a 32 hektáros területen. A kertben továbbá 87 különböző fafajta, és 100 nemesített tulipánfajta pompázik.

Fotó: Donar Reiskoffer

Preikestolen, Norvégia

A Szószék-szikla a terület egyik legnépszerűbb látványossága. Ez a természetes kőképződmény a fennsíkról lóg ki a fjord fölé. A 604 méter magasan elhelyezkedő szikláról hihetetlen kilátás nyílik a fjordra, amely a négy nyári hónapban látogatható csak, de így is turisták százezreit vonzza. A plató veszélyes, ám ennek ellenére nem szándékoznak korlátot építeni köré, mert nem akarják elrontani a hely szépségét.

Fotó: Svein-Magne Tunli – tunliweb.no

Petra, Jordánia

Ha mindig is érdekeltek a romvárosok, akkor Petra a te helyed. A sivatagok között megbúvó karavánközpont egykor a nabateusok virágzó fővárosa volt. A sziklából kifaragott város romjai, hatalmas sírtemploma és varázslatos természeti környezete egyedülálló komplexumot alkotnak. Petra 1985 óta az UNESCO kulturális világörökségi helyszíneinek egyike.

Provence, Franciaország

Virágok mindenhol! A dél-franciaországi Provence legkiemelkedőbb látványosságai a levendulaföldek, amelyek június végétől augusztus végéig lilába öltöztetik a mezőket. Provence vidéke egész évben népszerű, hiszen számos program és látnivaló várják az idelátogatókat.

Plitvicei-tavak, Horvátország

Horvátország Nemzeti Parkjai közül a legjelentősebb a Plitvicei-tavak vidéke. A park területe 295 négyzetkilométer, ebből a tavak felülete pedig 215 hektárnyi. A tizenhat tó észak-dél irányban, a Kapela-hegységben húzódik. Ha hiszed, ha nem: 200 vízesés köti őket össze.

Uptown Park, New York

Ahogy a virágokból, ugyanúgy a parkokból sem elég, New Yorkban pedig van miből válogatnod. A városnak több híres parkja is van, de az Uptown Park az egyik legkülönlegesebb mind közül. A hely ugyanis több részből áll, például a High Bridge Parkból, a Fort Tryon Parkból és az Inwood Hill Parkból, mindez pár lépésnyire Manhattantől.

Besszádoki Nemzeti Park, Lengyelország

Azaz eredeti nevén Bieszczadzki National Park, amely a Kárpátaljai vajdaságban található, érintve Szlovákia és Ukrajna határát. Mitől olyan különleges ez a park, hogy felkerült a listánkra? 1973-ban hozták létre, 1992-től pedig az UNESCO világörökség része. Legnagyobb részét erdő borítja. A legmagasabb pontja a Tarnica, 1346 méteres magasságával. A parkban medvék, vadmacskák, farkasok élnek, és itt található a legnagyobb erdei sikló állomány.

Fotó: Gonzoleo1

Szerző: Pipoly Beatrix