„Legyen a zene mindenkié!” – Zenélő Budapest

Erkélykoncert, huszárruhás rézfúvósok, múltidéző szaxofonkvartett, harangjáték, korhű jelmezes női vonósnégyes, erdélyi népzene – Budapesten sétálva most igazi zenei csemegékre bukkanhatunk!

A zene a lélek szabad szárnyalása. Ahogy a tánc, a festészet, vagy az építészet – minden igazi művészet – a zene is erről szól. Az ember által teremtett zene, akárcsak a madarak éneke, vágyból, örömből és bánatból fakad, így mindannyiunk életének természetes, kihagyhatatlan része. Ezért született meg 2015-ben a Zenélő Budapest-programsorozat. Az ingyenes minikoncertek azóta hagyománnyá váltak: a felcsendülő, korokat idéző művek életre keltik a városrészek, épületek múltját, szakrális vagy kulturális sugallatát, történelmünkben betöltött szerepét. Zene és látvány így egységes élményként rögzül a magyar nép névtelen költői és világszerte ismert alkotók által, a műfajok széles skáláját felvonultató művészek tolmácsolásában a város 13 helyszínén.

Néhány percre koncertteremmé nemesülhet minden csendes utcasarok. A munkából hazatérő háziasszony, a randevúzó fiatal pár, a múzeumba kísért kisiskolás csoport, a japán turista és a magas színvonalú élőzenére szomjazó nyugdíjas, mindenki élvezheti a zene csodás élményét. A 2017-es rendezvénysorozat újdonsága a Várkert Bazár Öntőház udvarára tervezett koncertsorozat, melyre kifejezetten olyan művészeket hívtak meg a szervezők, akiknek fellépéseire sokan anyagi okokból nehezen jutnának el. A Zenélő Budapest legfőbb missziója a magyar zenei élet egyik legkiemelkedőbb alakjához köthető. Ahogy Kodály Zoltán mondta: „Legyen a zene mindenkié!”