50 közismert személyiség támogatja a fiatal tehetségeket

Kutatók, művészek, üzletemberek, média személyiségek, újságírók, kulturális intézményvezetők vállalkoztak arra, hogy 50 tehetséges magyar fiatal karrierjét egyengessék hat hónapon keresztül. A félszáz mentor között van többek között Al Ghaoui Hesna újságíró, Küllői Péter filantróp üzletember, Herendi Gábor filmrendező,Dr Ránky Katalin, a L’Oréal Magyarország alapítója, Novák Péter „kultúrmunkás”,Rúzsa Magdolna énekesnő és Bán Teodóra kulturális menedzser.

A programba idén rekordszámú, összesen 1034 fiatal jelentkezett az ország minden részéről: nagyvárosokból, kistelepülésekről, hátrányos helyzetű régiókból és a határon túlról. Az előválogatás után a neves szakemberekből álló zsűri végül 24 lányt és 26 fiút választott ki, akik kivételes adottságaik, szorgalmuk révén a jövő formálói, meghatározó személyiségei lehetnek Magyarországon és a világban.

A fiatalok, akik majdnem 50 féle különböző területet képviselnek, személyiségükhöz vagy professzionális céljaikhoz párosított mentorral dolgozhatnak együtt a következő hónapokban. Ez az egyetlen olyan – magánkezdeményezésre indult – program Magyarországon, amelyben sikeres személyiségek ilyen nagy számban vállalkoznak arra, hogy több hónapon keresztül szorosan együttműködnek fiatal tehetségekkel. A La femme gondozásában megjelent 50 tehetséges magyar fiatal című kiadványban ismerhetjük meg közelebbről őket.

Lukoviczki Réka (24) két évvel ezelőtt autóbalesetben vesztette el az egyik lábát. Azóta Robotlány (Robot Girl) néven tart motivációs előadásokat és workshopokat. Blogjában arról beszél, amiről más nem mer. Divatkampányokban vesz részt modellként, és síkfutásban paralimpikonnak készül. Álmainak megvalósításában mentora, Al Ghaoui Hesna bátorítja. Jentetics Kinga (29), Küllői Péter mentoráltja, az Apple kiemelt partnere lett PublishDrive nevű online könyvkiadással foglalkozó webes alkalmazásával. Kingára a nemzetközi nyilvánosság is felfigyelt, amikor nemrég bekerült a Forbes Európa 30 legmeghatározóbb 30 alatti média üzletembere közé.

Laposa Julianna (26) népzenével foglalkozik; zenei mediátor diplomáját a Sorbonne-on szerezte; az következő hónapokban Rúzsa Magdolna kalauzolja zenei útján. Marjai Kamilla 15 évesen döntötte el, hogy az addiktológiával akar foglalkozni. Az életvezetési zavarokkal és függőségekkel küszködő fiatalokat segítő Megálló Csoportban találkozott először színházterápiával; mostantól Novák Péter is hozzájárul majd ahhoz, hogy még több emberen tudjon segíteni. Túri Tamás (23) formatervező elektromos triciklijével nemrég elnyerte a világ legnagyobb zsűrizett design versenyének elismerését, a nemzetközi A’ Design Awardot. Tervei közt szerepel olyan triciklik tervezése, amelyeket azok tudnak majd használni, akik nem tudják mozgatni alsó- vagy felső végtagjaikat. Ebben is támogatja dr. Illés Boglárka, ifjúságpolitikáért- és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár. Tóth Máté formatervezőt Kósa Erika üzletasszony készül a világ üzleti térképére feltenni Noura (Nourishment Assistant) elnevezésű digitális műszerével, hogy minél több ember képes legyen fájdalommentes méréseket végezni önmagán arra vonatkozólag, hogy mit a legérdemesebb fogyasztania aznap egészsége érdekében.

Ők csak néhányan a táncos, formatervező, egészségügyi szakember, üzletember, sportoló, kutató, karmester, filmrendező, zenész, cukrász, szobrász, költő, séf tehetségek közül, akik idén bekerültek a programba, hogy egyéni képességeikkel, hitükkel és az állandóságot megkérdőjelezni képes frissességükkel gazdagítsák az együttműködést mentorukkal.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a legtöbben jól tudják hasznosítani a programban megszerezhető új tudást, tapasztalatokat, és gyakori, hogy világpiacra betörni képes vállalkozások, műfaji határokat átlépő művészeti projektek, fontos új ismeretségek jönnek létre, és egy-egy tehetség széleskörű médianyilvánosságot kap. Az elmúlt évek díjazottjai közül többen már most készek arra, hogy a személyes fejlődésükhöz kapott segítséget továbbadják az utánuk következőknek: tizennégyen diákmentorként az idei évadban arra vállalkoztak, hogy tapasztalataikkal segítsék a programba frissen bejutottakat.