9 érdekesség, amit nem tudtál a futásról

A tavasz beköszöntével elindult a futószezon, és a város futópályáin egyre több kocogó tűnik fel. Mivel a legjobb futóhelyekről korábban már beszámoltunk, és Budapest legjobb street workout helyeit is összegyűjtöttünk, most 9 olyan érdekességet árulunk el a futásról, amin biztosan meg fogsz lepődni és kedvet kapsz ahhoz, hogy ródd a köröket.

Az ember az összes állatot legyőzi a hosszútávfutásban. Még a lovakat és gepárdokat is megelőzzük.

A lábban 26 csont, 33 ízület és 112 ínszalag van, és minden lépéskor 200 izmodat dolgoztatod meg.

1984-ben tűnt fel az első női atléta az olimpián. Addig kizárólag a férfiak sajátították ki a sportot.

A legöregebb maratont lefutó személy a 101 éves Fauja Singh volt. Az 1911-ben született férfi 89 éves koráig egyetlen futóeseményen sem vett részt.

A lassú kocogással percenként 10 kalóriát égetsz el, ami azt jelenti, hogy egy tábla csoki elégetéséhez 50 percig kell dolgoznod. (Persze ha a kocogásból tempós futásra váltasz, akár feleennyi idő alatt is letudhatod a szénhidrát ledolgozását.)

Egy átlagos felnőtt férfinak annyi energiatartaléka van, hogy megállás nélkül 3 napig, 24 km/órás sebességgel tudna futni. Mi azért ezt nem próbálnánk ki.

Több mint egymilliárd futócipőt adnak el minden évben.

A svéd tudósok szerint a rendszeresen futóknak illetve sportolóknak 60%-kal kevesebb az esélyük arra, hogy Alzheimer-kórban szenvedjenek idős korukban.

Ha futás közben zenét hallgatsz, 15%-kal jobb eredményt érhetsz el. Persze csak akkor, ha nem a futás közben mélyen a gondolataiba merülő típusba tartozol, mert akkor sajnos a zene nemhogy kicsit sem segít, de még hátráltat is.

Ha olvasás közben már fel is vetted a futócipődet, nem tartunk vissza, sőt, ajánljuk, hogy fuss el a hétvégén megrendezett Futó Expóra. Hogyha még ennyi sem elég a programokból, olvasd el hétvégi programajánlónkat