Az O.Z.O.R.A. múltja és jelene egy videóban

Alig több mint egy hónapja került fel az OZORA Festival csatornájára a tavalyi évről készült aftervideó, ami nem csak a tavaly történteket dolgozza fel, hanem a fesztivál legelső mozzanataira is visszatekint.

Ha valaki Dádpusztát vagy Ozorát emlegeti, annak többségében a környéken már 1999 óta megrendezésre kerülő O.Z.O.R.A. fesztivál jut eszébe. Pedig Ozora egy Tolna megyei község, mely a Dél-Dunántúlon található, festői környezetéről, tiszta vizeiről, vagy az 1848-as szabadságharc idején a magyar honvédség első komoly győzelmének helyszínéről is híres.

De a történelem változik és felülírja önmagát. Így történt ezzel a kis településsel is, ahol az Ozora melletti Dádpusztán 1999-ben a napfogyatkozásra összesereglett nép egy része a pszichedelikus zenei irányzatnak is hódolt, de közben minden más érdeklődési körrel összefonódott.

Ez a színkavalkád köszön vissza a tavalyi, azaz 2016-os fesztivál összefoglalójából, ami már – ha minden igaz – a 13. volt. Azért nem egyezik az 1999 óta eltelt évszámokkal, mert először a Solipse, egy külföldiek által szervezett fesztivál került itt megrendezésre, majd 5 évvel később, 2004-ben indult el az O.Z.O.R.A. története.

A videós összefoglaló első 5 percben archív felvételeken kapjuk vissza a több mint egy évtizedes ozorai álmot, ami mára csak a paradicsomként aposztrofált magyar fesztiválként vonult be a világ pszichedelikus történelmébe.

A videóban természetesen a bő egy hetes fesztivál zenei irányzatai, goa, psy trance és chill tekintetben is visszaköszönnek, de ha valaki végignézi a filmet, annak nem kell tovább bizonygatnunk, hogy ez a fesztivál leginkább a harmóniákról, energiákról és a misztikum valóságáról szól.

Háromnegyed óra, tömény, 2016-os Ozora, élményekkel, beszélgetésekkel, kulturális feltárásokkal, múltbeli mozgóképekkel, pörgős és szállós zenékkel, az ozorai csodagömbön keresztül!

 

Idén is lesz O.Z.O.R.A., még pedig július 31. és augusztus 6. között. Az eseményt ITT találjátok.

Kovács M