Így még egyetlen budapesti templomot sem újítottak fel

Graffiti egy templom falán? Kis túlzással annak is mondhatjuk az óbudai templom falára felkerült alkotást. Egy háromszáz négyzetméteres, Kós Károly ihlette falfestmény díszíti a felújított óbudai református parókia tűzfalát.

A projekt kivitelezője a budapesti tűzfalfestésekről ismert Színes Város Csoport, megrendelője pedig Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és az Óbudai Református Egyházközség volt. A templomot 221 éve szentelték fel, még II. József uralkodásának idején – idézi Bús Balázst, a kerület polgármesterét a Színes Város MTI-hez eljuttatott közleménye.

MTI Fotó: Mohai Balázs

A beruházás részeként az alkotás megfestését komplex rekonstrukció előzte meg, amely kiterjedt a pincében történő ázás megszüntetésére, valamint a teljes körű hőszigetelésre is.

A szokatlanul hideg téli időjárásnak köszönhetően későbbre tolódott a munka befejezése, a végeredmény azonban magáért beszél. Nagyon örülünk, hogy egyre több esetben van lehetőségünk komplex rekonstrukciós munkát végezni a dekorációs falfestések mellett

–  véli Flór Péter, a csoport főtitkára.


MTI Fotó: Mohai Balázs

A munka Kós Károlyhoz való kapcsolódása kézenfekvő volt, hiszen az építész-festőművész tervezte az óbudai református templomot 1909-ben. Az eredetileg Kós Károly tervei alapján elkészült falfestmény „átiratát” Veszeli Lajos festőművész készítette.

MTI