Milyen virágot vegyünk nőnapra?

Mit virágnak hívunk, bárhogy nevezzük, épp oly illatos – írta Shakespeare a Rómeó és Júliában. Szinte minden kultúrában szokás virággal kedveskedni a szeretteinknek szülinapok, évfordulók, na és persze nőnap alkalmával. De vajon tudjuk, hogy milyen (rejtett) jelentéssel bírnak a különböző virágok? Ideje, hogy lerántsuk a leplet a virágok titkairól.

Vörös rózsa

A legklasszikusabb választás, ha virággal akarunk kedveskedni valakinek. Ez nem is csoda, hiszen a vörös rózsa a szerelem és a szenvedély szimbóluma (még ha a tövisekkel néha meg is gyűlik a bajunk).

Sárga rózsa

A sárga a barátság színe, ezért tökéletes választás lehet a sárga rózsa, ha egy kollégánkat vagy testvérünket szeretnénk felköszönteni. (Egyébként a sárga egy kevésbé szép érzésnek, az irigységnek is a szimbóluma, de mi klassz emberek vagyunk, nem irigykedünk senkire semmiért.)

Rózsaszín rózsa

Bizony, a rózsa ezer színváltozatban tud tündökölni. A rózsaszínű fajtáját ajándékozzuk azoknak, aki iránt gyengéd szeretet táplálunk. Míg a vörös rózsát felnőtteknek, a rózsaszínt inkább fiatalabbaknak, gyerkek(eink)nek ajándékozzunk.

Fehér rózsa

A fehér az ártatlanság, tisztaság színe. Egy fehér rózsacsokor még az esküvőkön is megállja a helyét, de családi ünnepségekkor is felköszönthetjük ezzel a rokonainkat.

Margaréta

Egyszerű, ám annál szebb virág, mely leginkább anyák napján kerül főszerepbe. A hűséges szerelem és a titoktartás szimbóluma is.

Liliom

A liliom a tisztaság és az ártatlanság virága, nem hiába adták régebben a szűz lányoknak. A virág a remény és a múlandóság szimbóluma is, így szépsége és kellemes illata ellenére talán nem a legszerencsésebb választás emellett a virág mellett letenni a voksunkat nőnapkor.

Szegfű

A szegfű kapcsolódik legrégebb óta a nőnaphoz, ugyanis már a 20. század elején is ezzel a növénnyel köszöntötték fel a hölgyeket. A virág Magyarországon a szocialista érában érte el legnagyobb népszerűségét, mely miatt sokan ma kellemetlen érzésekkel gondolnak a virágra. Ettől függetlenül a szegfűvel jelezheted azt is az aktuális randipartnerednek, ha úgy érzed, kezd erősebbé válni köztetek a kémia.

+ 3 illemszabály

  • ha 1 szál virágot veszünk, ne vágassunk le a szárának a hosszából
  • 10 szál alatt páratlan számú virágot illik venni, 10 szál felett már mindegy
  • ha virágot kapunk, illik azonnal vízbe tenni

Ha virág helyett más ajándékkal ünnepelnéd a nőnapot: