A farsangi időszak kikerülhetetlen étele a fánk. Mivel kevés ennél jobb finomságot tudnánk elképzelni a szürke februári napokra, kerestünk 3 ellenállhatatlanul finom fánkreceptet, melyeket érdemes kipróbálnod.
Pudinggal töltött farsangi fánk
Az első recept egy pudingos finomság, melyet a ReceptNeked honlapján találtunk.
Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 1 csapott kk só
- 2,5 dkg friss élesztő
- 3 dl tej
- 2 ek cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tojássárgája
- 5 dkg vaj
- 1.7 dl olaj a sütéshez
Töltelékhez:
- 1 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
- 3 ek cukor
- 5 dl tej
Elkészítése:
- Az élesztőt langyos, cukros tejbe morzsoljuk. Félretesszük, és hagyjuk felfutni
- A lisztben elkeverjük a sót, a maradék cukrot és a vaníliás cukrot. Ha felfutott az élesztő, azt is hozzáöntjük, és a tojássárgájával együtt elkezdjük összegyúrni. Az olvasztott, de nem forró vajat fokozatosan hozzáadagolva rugalmas tésztát dagasztunk. Letakarjuk, és meleg helyen duplájára egy órán át kelesztjük. Ezután elkészítjük a pudingot.
- A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, kb. 1,5 cm vastagra kinyújtjuk, kiszaggatjuk a köröket és egy konyharuhával lefedve még kicsit pihentetjük.
- Közben egy serpenyőben (aminek van fedele) olajat hevítünk, majd a fánkokat beletesszük úgy, hogy az alja kerüljön felülre először. Lefedjük, és kb. 1 percig sütjük az egyik oldalát, majd megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük, de ezt már fedő nélkül. Papírtörlőre tesszük, és lecsepegtetjük. Hagyjuk kissé hűlni a fánkokat.
- Hűlés után egy hurkapálcával lyukat szúrunk a fánkok oldalára, és egy tortadíszítő fecskendő segítségével beletöltjük a pudingot a fánkokba. Porcukorral meghintve kínáljuk.
Joghurtos fánk
A Receptváros honlapján talált receptben olyan hozzávalót tesznek a fánkba, amiről álmunkban sem gondoltuk volna, hogy köze lehet az ételhez: joghurtot.
Hozzávalók:
- 2 pohár görög joghurt
- 2 tojás
- 250 g liszt
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- citromhéj
- olaj
- porcukor
Elkészítés:
- A tojásokat verjük fel, tegyük egy tálba, majd adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a joghurtokat, a citromhéjat, majd a sütőporral elkevert lisztet.
- Melegítsünk olajat, majd szaggassuk ki a fánkokat, és ameddig az olaj melegszik, hagyjuk pihenni. A szokott módon süssük ki őket, majd egy papírtörlőre szedjük ki.
- Porcukorral, lekvárral tálaljuk
Olaj nélküli fánk
A végére hagytuk a legizgalmasabb receptet, eddig ugyanis azt hittük, hogy sütőben, olaj nélkül fánk nem létezik. Ekkor jött a recept paradicsom, és bebizonyította, hogy tévedtünk.
Hozzávalók:
- 400 g liszt + egy kevés a dagasztáshoz
- 160 ml meleg tej
- 1 és negyed szárított élesztő
- 75 g porcukor
- 1 közepes méretű tojás
- 1 ek vaj
- só
Elkészítés:
- Pár evőkanál langyos tejben futtassuk fel az élesztőt. A maradék tejben olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá a lisztet, cukrot, a felvert tojást és egy csipet sót, valamint az élesztős tejet. Dolgozzuk jól össze, dagasszuk néhány percig.
- Tegyük egy enyhén olajozott tálba, szórjuk meg kevés liszttel a tetejét, fedjük le egy tiszta konyharuhával és meleg helyen kelesszük 2 órát, míg a kétszeresére dagad a tészta. Kissé gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki a tésztát kb. 2 cm-es vastagságúra, vágjunk belőle nagyobb korongokat egy lisztezett bögre szájával és vágjuk ki egy pogácsaszaggatóval a közepét.
- A kivágott kisebb korongokat összegyúrhatjuk a maradék tésztával és újra nyújtva újabb fánkokat szaggathatunk belőle, de fel is használhatjuk mini fahéjas fánkok készítésére. A fánkokat 190 fokon süssük 6-8 percig, ne süssük túl.