9 tipp az eredményes edzéshez

Te is azok közé tartozol, aki minden hónapban megfogadja, hogy egészségesen fogsz élni, és mindennap a konditeremben fogsz izzadni? Ha nehezen szánod rá magad az edzésre, vagy a motivációddal, eredményeiddel vannak problémád, adunk 9 tippet, hogy túlendülj rajtuk.

Csak boldogan!

Bármilyen céllal lépsz az edzőterembe, fontos, hogy ne idegeskedj, ne gondold túl a történetet. Ha azon izgulsz, hogy nem izmosodsz, vagy fogysz elég gyorsan, elrontod a sportolás örömét, és hamarosan azon kapod magad, hogy nem élvezetből, hanem kötelességtudatból koptatod a futópadot és a súlyzókat.

Ismerd a határaidat!

Azért fontos ismerned a határaidat, hogy át tudd lépni őket. Fejlődést csak akkor érhetsz el, ha folyamatosan teszteled magad, és kitapasztalod, hogy mi a maximumod, amit teljesíteni tudsz. Ha folyamatosan a komfortzónád határáig nyújtózkodsz, előbb-utóbb ki fogod nőni eddigi korlátaidat.

No pain, no gain!

Vagyis fájdalom nélkül nincs fejlődés! Ne ijedj meg a fájdalomtól, sem az izomláztól. Ahogy már írtuk, néha muszáj a végsőkig hajtani, hogy fejlődhess és erősödhess.

Legyen motivációd!

Sokkal könnyebben megy majd az edzés, ha van egy konkrét célod, amit el szeretnél érni. Persze reális célokat kell megfogalmaznod, és nem azt, hogy két nap alatt úgy akarsz kinézni, mint a címlapokon szereplő babaarcú modellek vagy kigyúrt izomagyú Janik.

Fejben dől el

Sose kezdj neki úgy egy gyakorlatnak, hogy azt mondod magadnak, nem vagy képes végrehajtani. Ha kell, ismételgesd magadban, hogy képes vagy az adott gyakorlat elvégzésére. A tested mindig a fejed utasításait követi, ezért nem mindegy, mire gondolsz.

Nem mindegy, mit eszel!

Hiába vagy az edzőterem leghardcore-abb arca, ha a kondizás után az első dolgod, hogy teletömöd magad krumplis tésztával. A jó alak megszerzéséhez megfelelő táplálkozás szükséges, vagyis sok-sok zöldség, gyümölcs, húsok és magas rosttartalmú ételek.

Jegyzed fel

Bármennyire is iskolás módszernek tűnhet, kicsit sem butaság, ha edzésről edzésre felírod, hogy egyes alkalmakkor hogy tudtál teljesíteni az egyes gyakorlatokból. Így nyomon tudod követni a fejlődésedet, ráadásul motivációnak sem utolsó, ha látod, mennyivel jobb vagy, mint pár héttel korábban.

Ne félj segítséget kérni!

Senki nem született a kondik koronázatlan királyának, mindenki a nulláról kezdte. Ha egy gyakorlat kivitelezésében nem vagy biztos, nyugodtan kérj segítséget, ahogy akkor is, ha nagyobb súlyokat használsz ,és félsz, hogy megsérülsz.

Légy türelmes

Jó munkához idő kell, ahogy a formás alakhoz is. A fehérje shake-ekben nincs semmi ördögi, de azt nem tanácsoljuk, hogy teletömd magad táplálékkiegészítőkkel. Arról nem is beszélve, hogy az ilyen szerek leginkább csak felfújnak, a szedésük felfüggesztése után pedig nem marad semmi, ami izomra emlékeztetne.