13 horrorfilm péntek 13-ra

Mi mást csinálhatnánk az év legbalszerencsésebb napján, amikor a fekete macska egyenesen egy pokolbéli meghívást jelent, ha nem kedvenc horrorfilmjeinket nézzük végig, hogy ne csak féljünk, de rettegjünk is? Összegyűjtöttük a 13 legfélelmetesebb horrorfilmet péntek 13-ra. Csak a legbátrabbak nézzék meg az alábbi filmeket egyedül!

Rémálom az Elm utcában

Kezdjük a sort egy 1984-es klasszikussal, melyet 2010-ben újraálmodtak. A Rémálom az Elm Utcában szörnye, Freddy Kurger örökre beleég a memóriánkba, ha egyszer megnézzük a filmet, és az is borítékolható, hogy soha többé nem fogunk csíkos pulóvert viselni. És persze álomra sem fogjuk hajtani a fejünket, mert tudjuk jól: Freddy mindig éjjel támad!

Az ördögűző

Folytassuk a listát egy még nagyobb klasszissal! A kis Regant megszállja az ördög. Édesanyja, Chris tanácstalanul és döbbenten figyeli kislánya egyre különösebb viselkedését, és egyik orvostól a másikig jár, hátha valaki megfejti különleges betegsége okát. Az orvosok kellemetlenebbnél kellemetlenebb vizsgálatoknak vetik alá a kislányt, míg végül Chris elkeseredésében Merrin atyához fordul, az ismert ördögűzőhöz, mert a Regan testét uraló gonosz már a gyilkosságoktól sem riad vissza.

Kopogószellem

Nem az 1982-es, eredeti változattól ráz ki minket a hideg, hanem  2015-ös remake-től, ahol a technikai effekteknek köszönhetően tényleg magunk alá csinálunk ijedtünkben. A történetben egy család új otthonra lel egy idillinek tűnő házban, ám hamarosan kiderül, mégsem annyira kerek a történet, mint azt kezdetben hitték. Amikor a házat uralmuk alatt tartó szellemek elrabolják a család legkisebb tagját, teljes lesz a káosz.

A fiú

Nem könnyű a babysitterek dolga. A kisgyerekek gyakran követelőzőek, nyávognak, sokáig fent akarnak maradni és folyton a szüleik után sírnak. Kivéve, ha egy játékbabára kell vigyázni. Greta pont egy ilyen helyzetben találja magát, na meg egy Isten háta mögötti kietlen házban (nyilván, hol máshol?), ahol teljesen egyedül raboskodik, leszámítva persze a fiúbabát, akibe talán egy kicsibe több élet szorult, mint egy átlagos játékfigurába.

Insidious: Chapter 3

Az immár trilógiává bővült Insidious utolsó része sokkal jobbra sikerült, mint az előző film. Quinn egy tinilány, aki elvesztette édesanyját másfél éve, de gyakran érzi maga körül a jelenlétét, ezért úgy dönt, megidézi anyja szellemét. Az előző két részből ismert látó segítségét kéri, aki óva inti a szellemidézéstől, hiszen ha egy halottat szólítasz, a többi is meghallja. A lány autóbalesetet szenved, ami után neki és családjának is meg kell küzdenie a démonvilággal.

Álmosvölgy legendája

Tim Burton 1999-es filmjében, az Álmosvölgy legendájában egy fej nélküli lovas rémisztgeti a 18. században egy csendes amerikai település lakóit. A New Yorkból ideküldött rendőrnyomozót, aki Johnny Depp formál meg, azzal bízzák meg, derítse ki a rejtélyes haláleseteket, melynek elkövetője a szóbeszéd szerint a túlvilági lovas. A felvilágosult rendőrnyomozó nem hisz a lakosság babonás nézeteiben, ám előbb-utóbb kénytelen belátni, van, amire még ő sem tud észszerű válasszal szolgálni.

Az árva

Kate és John harmadik gyermeke halva született. A tragédia megrendítette a házasságukat, az asszony az italban keresett menedéket. Végül Kate és John elhatározza, hogy örökbe fogadnak egy gyermeket. A Szent Marina árvaházban találkoznak a kilencéves Estherrel, aki elvarázsolja őket. Az új testvérei közül a süketnéma Maxet megbabonázza, ám Daniellel nehezen jön ki, és az iskolában is nehezen illeszkedik be. Egyre több furcsa dolog történik a házban, Kate szerint ennek Esther az oka, ám John nem hajlandó meghallani. Az asszony nyomozni kezd Esther után, és megdöbbentő dolgokra bukkan.

Ragyogás

A Stephen King azonos című regénye alapján készült filmben  Jack Torrace (Jack Nicholson) a családjával a téli holtszezon idejére egy a világtól elzárt kísérteties hotelbe költözik gondnoknak. Ha az évszázados falak mesélni tudnának, hátborzongató történetek tucatjai kerülnének a felszínre. Úgy tűnik, Jack kisfia előtt nincsenek titkai a háznak, mert látja a fürdőkádba fulladt nőt, az elegáns lakosztályban kivégzett férfit és az összes holt lelket, amelyek nem találnak nyugalmat. De lehet, hogy mindezek a rémképek csupán valami sokkal rémségesebb dolog előfutárai.

Kör

Csak egy újabb nagyvárosi legendának tűnt – egy videokazetta, amin rémálomszerű képek vannak, és miután megnézed csörög a telefon, a vonal túlsó végén pedig valaki azt mondja, hogy hét nap múlva meghalsz. Rachel Kelle újságírónő természetesen szkeptikusan viszonyul a sztorihoz, amíg négy tinédzser meg nem hal ugyanabban az időpontban – pontosan egy héttel azután, hogy megnézték a videót. Rachelen úrrá lesz oknyomozói kíváncsisága, ráveti magát az ügyre, felkutatja a kazettát és megnézi. Majd megcsörren a telefon… Rachel kétségbeesésében barátja, Noah segítségét kéri, hogy megmentse saját és kisfia életét. Mint a többi áldozatnak, nekik is pontosan hét napjuk van, hogy megtalálják a megoldást.

The Babadook

A kevés számú női filmkészítő között nem jellemző, hogy a horror műfajában gyakran alkotnának, a lista élén szereplő két film mégis női rendezők munkáját dicséri. A The Babadook egy ausztrál pszichológiai horror, az elmúlt évek egyik legjobban sikerült alkotása a műfajban, ami a közönség és a kritikusok tetszését egyaránt elnyerte. A film a fiatalon megözvegyült Amelia és 6 éves fia történetét meséli el, akik még nem tették túl magukat az apa halálán. Samuel magatartásproblémákkal küszködik, majd egy nap kezébe kerül egy szokatlan mesekönyv, ami még inkább felbolygatja a régi traumákat, így az elfojtott félelem testet ölt.

Démonok között 2

A paranormális esetek két világhírű kutatója, Ed és Lorraine Warren (Patrick Wilson és Vera Farmiga) valós, lejegyzett esetei között az egyik legmeghökkentőbb ez a történet. A páros ismét egy bajba került családon segít, és egy bajt okozó házat szeretne megtisztítani az ártó szellemektől. Ezúttal Angliába hívják őket: egy négy gyerekét egyedül nevelő anya könyörög a démonűzők segítségéért. Két lánya egyre furcsább jelenségeket tapasztal a vén házban. És ami eleinte játéknak tűnt, az nemsokára megállíthatatlan, borzasztó valósággá válik.

Démoni doboz

Clyde és Stephanie nemrég vált egy egymástól. Egy nap az apa a legkisebb lányával a kirakodóvásáron jár, ahol Emnek megtetszik a titokzatos feliratokkal díszített fadoboz. Miután megveszik, hamarosan egyre furcsább dolgok történnek körülötte. Em szinte megszállottja lesz a doboznak, a viselkedése is egyre aggasztóbb. Clyde képtelen elválasztani őt a doboztól. Ha nehezen is, de sikerül meggyőznie Stephanie-t, hogy a dobozban titokzatos erő lakozik, ami tönkreteszi a tulajdonosát.

Hush

Maddie egy süket író, aki elvonul a világ elől az erdő mélyébe, egy kellemes kis kunyhóba, hogy pihenhessen, ihletre leljen és feltöltődjön. Sajnos, arra nem készült fel, hogy tervei nem jönnek be, sőt, egy álarcos idegen próbál majd meg betörni hozzá. Maddie hamarosan élet-halál harcban találja magát, melyben minden bátorságára és harciasságára szüksége lesz.