Ha csak a forralt bort unod, de az alkohollal és a forró italokkal nincs gondod, melegen ajánljuk a következő 5 lélekmelegítőt.
Habsburg melange
Hozzávalók:
- 4 tojássárgája
- 4 evőkanál cukor
- 4 adag feketekávé
- 8 cent konyak vagy brandy
- tej ízlés szerint
A négy tojássárgáját verd habosra négy kanál cukorral, majd a habot kanalazd egy bögrébe. Erre öntsd óvatosan a frissen főtt feketét, utána pedig a konyakot. Végül önts hozzá forró tejet, és már tálalhatod is, de tej helyett kínálhatod tejszínnel is.
Téli bólé
Hozzávalók:
- 10 deka cukor
- negyed liter víz
- 1 üveg vörösbor
- 2 alma
Hámozd meg és darabold fel az almát, a felét tedd félre, a másik felének pedig préseld ki a levét. A cukrot forrald fel a vízben, hogy szirupot kapj, majd öntsd hozzá a friss almalevet, az alma héját és az almadarabokat. Főzd össze, majd szedd ki a héjakat. Add hozzá a vörösbort, és melegítsd fel. Díszítésként egy-két szelet almát is a pohár szélére helyezhetsz.
Grog
Hozzávalók:
- 50 g akácméz
- 1 rúd fahéj (egész)
- 4 szem szegfűszeg (egész)
- 2 szem szegfűbors (egész)
- 1 cl narancslé
- 1.5 cl rum – 80%-os
- 1 szelet narancs
- víz (forró)
Tedd hőálló pohárba a mézet, szegfűszeget, szegfűborsot. Ezután kerül bele a narancsszeletet, a narancslevet, és a rumot, végül egy egész rúd fahéjjal koronázzuk meg a történetet, majd az egészet felöntjük forrásban lévő vízzel.
Forralt cider
Hozzávalók:
- 1 l cider
- 1 rúd vanília
- 1 rúd fahéj
- 4 szegfűbors
- 4 szem kardamom
- 3-4 ek méz
- 4 ek calvados, esetleg rum
- 1 narancs héja
A cidert öntsd egy közepes forralóba, majd ezután hozzáadni a fahéjat, a szegfűborsokat, a kardamomokat, fahéjrúd belsejét, narancs héját, ízlés szerint a húsát is. Ezután jöhet a méz és a calvados (de egy kevés jóféle rum is megteszi), majd az egészet alacsony hőfokon forraljuk össze. Ezután már csak át kell szűrni és meginni.
Pezsgő puncs
Hozzávalók:
- sötét rum
- almabor
- barna cukor
- szegfűszeg
- narancshéj
- sózatlan vaj
Az alkoholt és a fűszereket alacsony láng felett összeforraljuk, majd mielőtt levennénk a tűzhelyről, a vajat is hozzáadjuk, majd ezután leszűrjük. Hogyha még krémesebb ízre vágysz, a mielőtt kitöltenéd a még meleg italt, tehetsz egy kis margarint a pohár aljára is.