Te tudtad? – 5 érdekesség az univerzumról

Hogyan férhetett el világegyetemünk minden egyes atomja egyetlen aprócska pontban? Hogyan nyerte el mai formáját a Föld, a Tejútrendszer és az egész, eddig felfedezetlen galaxis? Ha az új év elején te is gyakrabban tekintesz a csillagok felé, és próbálod megjósolni belőle a jövődet, íme néhány érdekesség az univerzumról, amin meg fogsz lepődni! 

1. A Nagy Bumm elméletét először egy katolikus pap írta le

A történelem során számos alkalommal ütközött a vallás és a tudomány, világi és az egyházi hatalmak álláspontja, de kevesen tudják, hogy a Nagy Bummot először, ironikus módon egy belga pap írta le. Az elméletet Georges Lemaître, a Louvaini Római Katolikus Egyetem fizika- és csillagászattanára fejtette ki 1931-ben „ősatom” név alatt, továbbgondolva Alexander Friedmann korábbi elméleti modelljét. Nézeteit sokan istenkáromlónak tartották, Lemaître mégis azt vallotta, hogy Isten azért áldotta meg az embert kutató gondolkodással, hogy a teremtett Univerzumot, és annak törvényeit vizsgálja.

2. Az Ősrobbanás valójában csendes volt

A Nagy Bumm nem is szólt akkorát, mint azt a nevéből gondolnánk. 13,7 milliárd évvel ezelőtt az ősrobbanás nem járt se nagy hanggal, se nagy fényhatással, hiszen a robbanás során született meg a tér és idő, így szó szerint semmi nem volt, ami a levegő részecskéit megrezegtette volna.

3. 13,7 milliárd éve történt, de ma is érezzük

A statikus, fehér zaj a tévéképernyőn valójában a Nagy Bummból visszamaradt kozmikus háttérsugárzás. Ezt tapasztalhatjuk ha „hangyás” a TV, vagy sistereg a rádió.

4. Mi is az a Nagy Reccs?

A Nagy Bummot előbb-utóbb a Nagy Reccs követi majd. Az elmélet szerint ugyanis az ősrobbanást követő tágulás visszafordul majd, és az univerzum zsugorodni kezd, végül önmagába omlik. Mások szerint a tágulás folyamatos, egészen addig, míg az univerzum apró részecskékre nem szakad.

5. Meddig tart az univerzum?

A kérdés a mai napig megválaszolatlan. Bizonyos elméletek szerint önmagába görbül vissza, mint egy gömb felszíne, így, ha egy űrhajó egyenesen, repülne előre, végül visszatérne oda, ahonnan elindult.