Egy olyan sütemény elkészítését ajánljuk, amelynek névadója természetesen nem más, mint a 19. század egyik kiemelkedő politikai figurája, Kossuth Lajos. A dióval megszórt desszert valójában inkább félhold alakú, mint kifli, létezik azonban olyan változata is, amelyet kiflivé sodornak, és porcukros-diós-tojásfehérjés masszával töltenek meg. Íme, a recept!
Kossuth-kifli
Hozzávalók
- 350 g liszt
- 200 g vaj
- 60 g porcukor
- 1 db citrom
- 3 db tojássárgája
- 1 csomag sütőpor
Töltelék
- 200 g dió
- 250 g porcukor
- 3 db tojásfehérje
Elkészítés
- A lisztet a porcukorral és a sütőporral összekeverjük. Hozzáadjuk
a vajat, a citrom kifacsart levét és a három tojássárgáját, amivel jól
eldolgozzuk. Rövid ideig pihentetjük. A kapott tésztát félujjnyi vastagra
nyújtjuk, a lapot háromszög alakú darabokra vágjuk. Ezután hozzálátunk a
töltelék elkészítéséhez. A tojásfehérjéket habosra keverjük a porcukorral,
hozzáadjuk az őrölt diót. A masszát kanállal a tésztadarabokra halmozzuk,
kiflivé sodorjuk, majd a felületét tojással kenjük meg, végül pedig diót
szórunk a tetejére. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
Borajánló
Egy kellemesen édes, késői szüretelésű Tokaji fehérbor jó párosítás a dióval meghintett desszert mellé.