Gondoltátok volna, hogy még a pekándiós keksznek is van világnapja? Mivel Európában kevésbé jellemző a dióféleség termelése, sajnos szinte alig használjuk ezt az olajos magvat. Az amerikaiak viszont nem csak különlegesen finom íze miatt, de a kiemelkedően magas antioxidáns tartalma miatt is előszeretettel fogyasztják.
Éppen ezért most megmutatjuk nektek a legfinomabb pekándiós keksz receptjét.
Hozzávalók
- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg aprószemű zabpehely
- 4 dkg kókuszolaj
- 2 db tojás
- 5 g sütőpor
- 100 g pekándió
- 70 g eritrit
- fahéj
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- A pekándió felét aprítógépben vagy darálóval finomra daráljuk. Ezt egyenletesen összekeverjük a liszttel, a zabpehellyel és a sütőporral, ízlés szerint egy kis fahéjjal, majd hozzáütjük a tojásokat is, végül pedig a szobahőmérsékleten tárolt kókuszolajt.
- Az egészet gyúrható masszává keverjük, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe kör alakú kis halmokat formázunk úgy, hogy a közepébe egy mélyedést vájunk, a szélét pedig megvastagítjuk.
- A pekándió másik feléből néhány szebb egész szemet félreteszünk díszítésnek, a maradékot pedig késsel felaprítjuk. Ezt összekeverjük az eritrittel, és a dióhoz is szórhatunk még egy kis fahéjat. Ezután egy-egy evőkanálnyit a kekszek közepébe vájt mélyedésbe teszünk. Ez sütés közben szépen meg fog karamellizálódni és egy ropogós tölteléket, illetve mázat alkot majd a kekszen.
- Az előmelegített sütőben 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük a kekszeket, majd egy-egy szem egészben maradt pekándióval díszítjük őket.
A receptet köszönjük Gökler Krisztinek. Még több remek receptet az Ízes Élet honlapján találsz.