Te tudod, mi a különbség a caffe latte és a caffe macchiato között? Tényleg érrendszeri megbetegedést okoz a túlzott kávéfogyasztás? Hogy eloszlassunk minden tévhitet, összegyűjtöttünk néhány „városi legendát” a kávéról, a videó alatt pedig a kávéfajtákról is leírunk minden infót, amit tudnotok kell.
Tények és tévhitek a kávéról (Funzine VOICE)
Itt a legújabb Funzine VOICE-videónk, plusz tények és tévhitek a kávézásról. Fogyasszátok egészséggel! :)
Gepostet von Funzine – See you there am Mittwoch, 18. Juli 2018
Eszpresszó
Kezdjük a sort az „alapkávéval”. Általában a csésze kétharmadáig öntik az eszpresszót, vagyis egy adag 30-35 milliliter. Az igazi eszpresszó sötétbarna színű, teteje pedig krémes és habos.
Ristretto
Az eszpresszó erősebb változata. Ebből egy adag nem 30-35, hanem csak 20-25 milliliter. Színe fekete, íze erősebb, markánsabb, mint fent említett társáé.
Doppio
Vagyis dupla kávé, méghozzá kétszeres értelemben. Egyrészt a felhasznált kávé, másrészt a hozzá öntött víz mennyiségét is duplájára növelik az eszpresszóhoz képest.
Flat White
Bár a neve alapján azt gondolhatnánk, ez valamilyen kacifántos kávé, a valóság ennél sokkal egyszerűbb. Ez egy sima eszpresszó tejhabbal.
Café au lait
A dupla eszpresszóhoz tejhabot adnak. Ahogy a neve is sejteti, elsősorban a franciák kedvelik a kávénak ezt a fajtáját.
Americano
Az amerikaik kedvence, a „gyenge kávé”, ugyanis az elkészült eszpresszót felöntik egy adagnyi (kb. fél deciliternyi) vízzel.
Hosszú kávé – Cafe Lungo
Az americanótól az különbözteti meg, hogy míg előbbiben fele-fele arányban van a kávé és a víz, a hosszú kávénál az arány egyharmad-kétharmadra módosul, a víz javára.
Latte Macchiato
A latte macchiato olaszul foltos tejet jelent. A név arra utal, hogy épp csak egy „foltnyi” kávét raknak a tejbe, pontosabban tejhabba. A profi baristák a tejhab elkészülte után várnak néhány pillanatot, és nagyon óvatosan kanalazzák hozzá a kávét, hogy szép vastag tejhab maradjon az ital tetején.
Caffe Latte
Egyharmad rész eszpresszóból, kétharmad rész gőzölt tejből áll. Az italt ebben az esetben is tejhab fedi.
Cappuccino
Attól tér el a tejeskávétól, hogy koffeintartalma kevesebb, és több tejjel készítik.
Melange
Az ital leginkább a caffee macchiatóra hasonlít, annyi különbséggel, hogy cukor helyett méz kerül bele. Az eredeti bécsi melange-t ettől eltérően készítik, bécsi pörkölésű kávéból tetején tejhabbal, és semmi mézzel.
Ír kávé
Ez egy igazán különleges kávé. Az előmelegített pohárba először cukor kerül, erre jön a whisky, majd a kávé.