Ki mondta, hogy az újévi fogadalmaknak mindig önfeláldozással és lemondással kell járniuk? Az év eleje megfelelő időpont arra, hogy eldöntsük: mától kezdve egészségesebb és finomabb ételeket eszünk!
Lelkiismeret-furdalás nélkül jót enni pedig nem is olyan nehéz, mint gondolnád! A lényeg, hogy jó alapanyagokkal kezdd: elsősorban helyi, szezonális terményeket válassz, melyeknek nem kellett több száz kilométert utazniuk. Ha találsz, vegyél belőlük biót, hiszen így a vegyszermaradékok fogyasztását is elkerülheted. Általában minél gyorsabban jut el valami a leszüreteléstől az asztalodig, annál több benne a vitamin – ráadásul legtöbbször annál finomabb is! Ha nem tudod, minek van éppen szezonja, és nincs időd termelői piacra járni, akkor nézz be például a Szatyorboltba a Gyulai Pál utcában, ahol szívesen segítenek neked összetevőket válogatni. Ráadásul az is megoldható, hogy heti egyszer a termelőktől rögtön hozzád érkezzenek a friss alapanyagok!
További motivációként folyamatosan frissítjük új receptekkel a Felelős Gasztrohős honlapját, melyek közül most kiválogattunk két kedvencünket, amiket otthon ti is egyszerűen elkészíthettek.
Sült répaleves, gyömbérrel
A gyökérzöldségek legjobb formáját a sütőben sütve tudjuk előcsalogatni, a gyömbérrel pedig egy leheletnyi tüzes élt adunk az ételhez. A nyár forró emlékét használjuk hideg kezeink felmelegítésére.
Hozzávalók
- 500 g sárgarépa
- 100 g zeller
- 1,5 l zöldségalaplé
- 0,5 tk szerecsendió
- 2-3 ág kakukkfű
- 0,5 csokor friss petrezselyem
- reszelt gyömbér ízlés szerint
- só, bors
- olaj
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A répákat és zellert mossuk meg, hámozzuk meg, amennyiben a hámozott héjat felhasználjuk az alapléhez, rakjuk félre. A hámozott zöldségeket olajjal meglocsolva és durva szemű sóval megszórva süssük 30-40 percig. Közben melegítsük fel az alaplevet. Ha a zöldségek elkészülnek, tegyük a lébe, fűszerezzük, sózzuk, borsozzuk és ízlésünk szerint reszeljünk bele gyömbért. Főzzük 10 percig, hogy az ízek összeálljanak. A petrezselymet közvetlenül turmixolás előtt tegyük bele. Forrón tálaljuk, pár csepp olívaolajjal, tetszés szerint pirított maggal.
Tönkölypizza – Calzone alap á la Filo Bár
Hozzávalók
- 1 kg pizza liszt
- 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 25 dkg zabliszt
- 2-3 dl olívaolaj
- 0.5 liter langyos víz
- 5 dkg élesztő
- 2 ek cukor
- 1 ek só
- egy csipet humor, némi odafigyelés, nagy adag szeretet és lélek ízlés szerint
- (plusz pár titkos összetevő, amitől olyan finom lesz, mint ami a Filoban készül)
Elkészítés
- Az élesztőt langyos vízben megfuttatjuk a cukorral (az élesztőgombáknak kell a cukros fürdő, hogy nagyra nőjenek), közben a liszteket a sóval és olajjal összekeverjük.
- Az alapanyagokat összekeverjük és kb 10 percig dagasztjuk. Ha nagyon ragacsos lenne a tészta, egy kevés pizzaliszttel korrigálhatunk; ha pedig nehezen gyúrható vagy száraz, langyos víz illetve olaj hozzáadásával javíthatjuk.
- A tésztát kinyújtjuk, és a kedvenc feltétünkkel (paradicsom, sajt, bazsalikom, stb.) feldíszítjük.
- Légkeveréses sütőben (230 fokon) 5-6 perc alatt megsül.
Receptekért köszönet a Felelős Gasztrohősnek és Szunai Dórának.