5 mesébe illő kirándulóhely Szilvásváradon és környékén a feltöltő őszi kikapcsolódáshoz

A minden évszakban páratlan kirándulásra invitáló Szilvásvárad és a vadregényes erdő ölelte Szalajka-völgy térsége ősszel különösen idilli úti cél, hiszen a természeti látnivalókban gazdag régió mesés színekben pompázva búcsúztatja el az utolsó napsugarakat.

Fátyol-vízesés

Hazánk egyik egyedülálló képződménye, a Szalajka-völgy egyik csodája, a 17 méter hosszú mészkőlépcsőn, fátyolszerűen áradó Fátyol-vízesés, ami az őszi erdő kopársága miatt még jobban kitűnik a környezetéből. A 17-18 mészkőlépcsőn alázúduló víz kiemelkedő természeti értéke vitathatatlan, látványa pedig nemcsak a térségbe csalogatja, de minden alkalommal megállásra is készteti az ide kirándulókat.

Fotó: Getty Images

Millenniumi kilátó

A bükki rengetegből kimagasló Millenniumi kilátó immár 23 éve, 2000. augusztus 20-a óta nyújt lenyűgöző kilátást a meseszép környező vidékre. A betontalapzattól a zászlócsúcsig 36 méter magas kilátó teraszáról derűs időben elénk tárul a festői Bükk, a lágyan hullámzó domborzat, de kis szerencsével még a Tátra hegycsúcsai is. A Szilvásváradról gyalog is megközelíthető kilátóhoz a Millenniumi tanösvényen keresztül juthattok fel, az elképesztő őszi panoráma pedig kárpótol majd az út legutolsó meredek szakaszáért.

3348 Szilvásvárad, Kalapat tető hrsz. 0152/6 | Weboldal

Fotó: Egy jó kép az utazásról

Istállós-kői-barlang

Bár az Istállós-kői-barlanghoz egy kissé kaptatós emelkedő vezet fel, a rövid túrába a legkisebbekkel is bátran belevághatunk, hiszen garantáltan nagy élmény lesz mindenki számára felfedezni a misztikus hangulatot keltő természeti csodát. A 609 méter magasságban nyíló, 45 méter mély barlangot a Gloriett-tisztásról indulva, egy szerpentinszerűen kanyargó gyalogösvényt végigjárva pillanthatjuk meg, az út során pedig érdemes oldalra tekinteni, ahol a fák között feltűnik a csodálatos vidék látványa.

blank
Fotó: Egy jó kép az utazásról

Szilvásváradi Állami Erdei Vasút

Az egyik legmeredekebb és legforgalmasabb hazai kisvasútvonal a Szalajka-völgyben pöfögő Szilvásváradi Állami Erdei Vasút, ami kicsik és nagyok számára egyaránt izgalmas program. A terület egyik legnépszerűbb helyéről, a Gloriett-tisztásról induló kisvasútról lehengerlő pompájában, friss levegőt szívva élvezhetjük az erdő nyugalmát. Az évek során a keskeny nyomtáv maradt, a gőzmozdonyok helyét dízelmozdonyok vették át, melyek azóta is fáradhatatlanul szállítják az ide érkezők kirándulókat. Ha szerencsénk van, olykor-olykor még Szilvit, a gőzmozdonyt is elcsíphetjük, egy korabeli vasúti szalonkocsi társaságában.

Bővebb információ >>

blank
Fotó: Egy jó kép az utazásról

Sipovics-tengerszem

A Felső-tónak is nevezett Sipovics-tengerszem vidéke és a tó kristálytiszta vize a kirándulók minden várakozását és képzeletét képes felülmúlni, hiszen minden évszakban más-más arcát mutatja. A Szalajka-patak több helyen való felduzzasztásával létrejövő tó ősszel különösen bájos látványt nyújt, hiszen a színpompás fákkal körülölelt kék víz páratlan hangulatot varázsol.

blank
Fotó: Egy jó kép az utazásról

Fedezzétek fel a környék többi kincsét is: