Pásztorkutyák bemutatójától a matyó hagyományokig: 3 napos őszi fesztivál a Néprajzi Múzeumban

3 napos őszi fesztivállal ünnepli gyűjteményi kiállításának megnyitását a Néprajzi Múzeum 2024. október 25. és 27. között. (x)

Fotó: Incze László/Néprajzi Múzeum

A színes forgatagon kiemelt szerepet kap a népzene, a matyó népművészet, a pásztorkultúra, a gyékényszövés vagy a bútorfestés, de a közönség még a magyar pásztorkutyafajtákkal is megismerkedhet egy ügyességi bemutatón!

A „Nagy dobra verjük!” elnevezésű fesztivál a családi foglalkozásoknak, tárlatvezetéseknek, társművészeti, kézműves programoknak köszönhetőn izgalmas hétvégi kalandnak ígérkezik felnőttek és a gyerekek számára egyaránt.

Fotó: Incze László/Néprajzi Múzeum

A Néprajzi Múzeum új gyűjteményi kiállítása az intézmény 152 éve gyarapodó gyűjteményét, a másfél évszázad alatt itt folyó kutatásokat, múzeumi tudást sűríti. A most meghirdetett tárlatvezetéseken az intézmény kurátorai arra törekednek, hogy ebbe a hatalmas univerzumba bevezessék a látogatókat.

Áttekinthetjük velük a teljes kiállítást, elmélyedhetünk többek között a busójárás részleteiben, rácsodálkozhatunk egy mérai asszony ruhatárára, pásztor és cigány történeteket hallgathatunk, sétálhatunk a kiállítás látványtervezőjével.

blank
Fotó: Incze László/Néprajzi Múzeum

A gyűjteményi kiállítás bővelkedik hangszerekben, ezért a zene sem hiányozhat a programból: a Matyó Népművészeti Egyesület, a Liget Táncakadémia, a Fricska Táncegyüttes bemutatója, a Lajtha trió koncertje mellett zenei kalandozásban lehet részünk Marokkótól Szenegálig az Ethnosound jam jegyében.

Interaktív programok kicsiknek és nagyoknak egyaránt

A kézműves foglalkozásokon lesz busómaszk-készítés, matyó motívumokat hímezhetünk, gyékényt szőhetünk, mézeskalácsot süthetünk, bútort festhetünk, pásztorbotot faraghatunk és elleshetjük az ostorfonás titkait.

A látogatók számos érdekességet megtudhatnak a magyar pásztorkutyafajtákról, sőt, kültéri programon ügyességi bemutatót tekinthetnek meg a Duna-Tisza Magyar Pásztorkutyás Hagyományőrző és Sport Egyesülettel.

blank
Fotó: Incze László/Néprajzi Múzeum

A háromnapos fesztiválhétvége a családok számára is emlékezetes lesz. A Méta Matinén Dömötör-nap alkalmából a gyerekek A Csillagszemű Juhász történetén keresztül mélyedhetnek el a pásztorélet hagyományaiban.

Emellett lesz hangszersimogatás, rajzvadászat, gyermeksarok óvodásoknak, óriás ördöglakatok, türelemjátékok, viseletpróbák. A gyűjteményi kiállításban felbukkanó Barka cica és Buga kutya sem hagyja cserben az ovisokat és a kisiskolásokat, interaktív játékon keresztül ismerkedhetnek meg a tárlat tárgyaival.

További részleteket ide kattintva a Néprajzi Múzeum oldalán találtok.

Különleges programok várnak rátok még a hétvégén Budapesten: