Szélmalmokkal és erdőrengeteggel szegélyezett kerékpáros útvonal csábít felfedezésre a Bakonyban

Az ország számos felfedezésre váró mesés kirándulóhellyel, útvonallal és látnivalóval kecsegtet. Így van ez a kevésbé ismert Keleti-Bakony esetében is, ahol varázslatos, fákkal szegélyezett kerékpáros útvonal segít megismerni ezt a gyönyörű vidéket. (x)

Fotó: Aktív Kalandor

A Keleti-Bakonyban kalauzoló, annak minden különleges látnivalójából ízelítőt nyújtó, 46 km-t magába foglaló kerékpáros körtúra a Zirci Ciszterci Apátság kapujából indul.

Ha az apátságot már megtekintettétek, úgy hátatok mögött ezzel az igazán különleges, már-már misztikus hangulatot keltő épülettel vághattok neki a Bakony felfedezésének.

A közepesen nehéz körtúra során bájos falvak és látnivalók közt kiváló, kis forgalmú utak kalauzolják az itt túrázókat, melyeket fenséges bakonyi erdők, túrakerékpárral könnyen megszelídíthető lankák és völgyek tesznek izgalmassá.

Útvonal a hangulatos bakonyi falvak mentén

A körtúra első nagyobb állomása az évszázadokkal ezelőtt dél-szlávok és franciák lakta Olaszfalu, akiknek emlékezetét máig őrzi a település. Olaszfalut elhagyva Felsőperepusztán át nem sokkal később Bakonynána egy felfedezésre váró természeti kincse hív, hogy megmutassa titkait.

Az év minden szakában más-más arcát mutató Római-fürdőről van szó, mely víz formálta sziklaképződményeivel, magas sziklafalaival mesél a régi korokról.

Fotó: Aktív Kalandor

A legkönnyebben gyalogosan megközelíthető rövidke kitérő alkalmával érdemes felfedezni a bakonyi erdők természeti kincseit, szemlélni egy kicsit annak lakóit, egy rövidebb pihenőt beiktatni nemcsak testileg, de szellemileg is. Ha pedig úgy érzitek, kellőképpen kifújtátok magatokat, két kerékre pattanva vághattok neki a körtúra következő szakaszának.

Szélszelídítő malmok és mesés panorámák

Kellemes kirándulótempóban, többnyire aszfalton és erdei murvás úton kerekezve nemsokára a fennsíki rétek őrzői, a tési szélmalmok tűnnek fel a láthatáron, az út innen pedig egyenesen a lenyűgöző panorámával kecsegtető Széchenyi Zsigmond-kilátóig vezet.

blank
Fotó: Aktív Kalandor

Nem túlzás azt mondani, hogy a kilátóból fenséges látkép tárul az ide látogatók elé, akik végigpásztázhatják innen a Bakony északi csücskének különleges vidékét.

Az útvonal nemsokára ismét Bakonynánán át vezet, ahonnan Dudar, Nagyesztergár, majd pedig a kiinduló és egyben végállomás, Zirc következik, ahova immár számtalan felfedezett látnivalóval, rengeteg élménnyel érkezhettek meg, a jóleső fáradságot is beleértve.

A pontos útvonalat és még több izgalmas bringatúrát találhattok itt: aktivkalandor.hu

Az Év Kerékpárútján az ország keleti csücskét fedezhetitek fel: