Két napon át kedvezményes sétákon fedezhetjük fel Magyarország legszebb műemlék épületeit

A Kulturális Örökség Napjai idén ősszel is megmutatják, hogy műemlékeink nem halott, muzeális jellegű épületek, hanem életünk szerves részei. Szeptember 21-én és 22-én kedvezményesen vagy akár díjmentesen barangolhatjuk be hazánk büszkeségeit.

kulturális program
De la Motte-Beer-palota, Budapest | Fotó: De la Motte-Beer-palota Facebook

A kétnapos, országhatárokon átívelő Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat idei témája az utak-kapcsolatok-hálózatok, amely a közlekedéshez kapcsolódó helyszínek bemutatása mellett remek lehetőséget teremt vallási és kulturális kapcsolataink feltérképezésére is.

Budapesten 61 helyszínen, 183-féle programon csodálhatjuk meg a műemléki épületeket. Többek között megnyitja kapuit az Országos Széchenyi Könyvtár, a Rudas gyógyfürdő, a Pesti Vigadó, de benézhetünk a Sonnenberg-ház, a Sándor-palota, a Hild-villa vagy akár a 120 éves Friedler-bérház falai közé is.

Kultirális Örökségi Napok 2024
Hild-villa, Budapest | Fotó: Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet

A fővárosi helyszíneken túl az ország 112 pontján, tematikus séták keretén belül járhatjuk be hazánk legbájosabb tájházait, különleges múzeumait és ódon gyárépületeit.

Körbesétálhatunk a Sóskúti múzeumfaluban, megismerhetjük a miskolci Massa Múzeum történetét, felfedezhetjük a siroki várat, bebarangolhatjuk a Pannonhalmi Főapátság rejtett zugait és elvonulhatunk a világ zaja elől a majki Kamalduli Remeteségben.

Magyarország impozáns kastélyai pedig varázslatos időutazásra csábítanak bennünket, bepillanthatunk a szabadkígyósi Wenckheim-kastély, a dégi Festetics-kastély, a tiszadobi Andrássy-kastély, a nagycenki Széchenyi-kastély és a nemrégiben teljesen felújított, geszti Tisza-kastély pompájába is.

Dég, Festetics-kastély
Dég, Festetics-kastély | Fotó: Dég, Festetics – kastély – hivatalos Facebook
A programokon való részvétel korlátozott és regisztrációhoz kötött. A teljes helyszínlistát és a regisztráció feltételeit megtaláljátok a Kulturális Örökség Napjai 2024 weboldalán.

Még egy különleges program a hétvégére: