6 kincset érő látnivaló Hosszúhetény és környékén, amit érdemes felkeresni

A világ zajától távol, a Zengő lábánál fekvő Hosszúhetény és környéke megannyi mesés kincset rejt. Ha felkeresitek ezt a bájos vidéket, a természeti és épített látnivalók felfedezésén túl ne felejtsetek el időt szánni a teljes kikapcsolódásra!

Püspökszentlászlói Arborétum és Kastély

Hosszúhetény központjától a kényelmes sétával elérhető Püspökszentlászlói Arborétum és Kastély igazi eldugott kincsként bújik meg a völgy ölelésében. A bájos kastélyt a pécsi püspök, gróf Esterházy Pál László építtette, 100 évvel később pedig Hetyey Sámuel püspök létesített körülötte arborétumot, mely mára mesés élménnyel ajándékozza meg az ide érkezőket. A világ minden tájáról származó különleges növényeknek és fáknak otthont adó arborétum továbbá egy, a kastéllyal egyidős, barokk stílusú templomot is rejt.

7694 Hosszúhetény, Püspökszentlászló utca | Weboldal

Fotó: Györkő Zsombor

Hosszúhetényi Tájház

Hosszúhetényi barangolás és kikapcsolódás alkalmával vétek kihagyni a bájos kis település tájházát, mely mesés, régi-régi tárgyakon és emlékeken keresztül mutatja be a helyiekre maradt igen gazdag magyar-sváb népi örökséget. A 2011-ben felújított tájházban páratlan tárlat megtekintésére nyílik lehetőség, ahol tisztaszoba, füstös konyha és vendégváró konyha is a múlt kincseiről mesél. A tájházban kézműveskedésre is nyílik lehetőség, mely kivétel nélkül minden korosztály számára élménydús kikapcsolódást ígér. A tájházat előzetes bejelentkezés után lehet megtekinteni.

7694 Hosszúhetény, Kossuth Lajos u. 10. | Facebook

Fotó: Hosszúhetényi Tájház Facebook

Zengő hétemeletes kilátó

A messzelátók körében fiatalnak számító Zengő hétemeletes kilátó valójában a korábban itt álló geodéziai torony újjászületésével jöhetett létre. A 682 méter magas Zengőn helyet foglaló kilátó páratlan környezetben, 2020 óta fogadja a látogatókat, akik az acélköpenybe bújtatott, 22 méter magas szerkezetről beláthatják a mesésen hullámzó, erdőkkel borított vidéket. A varázslatos körpanorámával kecsegtető kilátó egyben a Dél-Dunántúl legmagasabb pontjának is számít.

Fotó: Györkő Zsombor

Míves Tojás Múzeum

Zengővárkony szívében egy igazán különleges és mondhatni nem mindennapi múzeum várja a látogatókat. Ugyan a tojások és leginkább a míves tojások sokaknak a húsvéti ünnepkört juttatják eszükbe, a tojásfestés napjainkra önálló népművészeti ággá nőtte ki magát. Az ünnepektől függetlenül díszíthető tojások a Míves Tojás Múzeumban műtárgyakká avanzsáltak, melyre közelről és távolról érkezők egyaránt kíváncsiak. Az igen gazdag gyűjtemény Európából, azon belül is a Kárpát-medencéből szemezget, de megtalálhatók itt távoli tájak műalkotásai is.

7720 Zengővárkony, Kossuth Lajos u. 6. | Weboldal | Facebook

Fotó: Míves Tojás Múzeum Facebook

Óriások a Mecsekben

2021 tavaszán reppent fel a hír, hogy a Kelet-Mecsekbe három hatalmas óriás vette be magát. A hír a maga módján igaznak bizonyult és valóban három mesebeli óriás foglalta el ekkor a helyét. A három aprócska település közül Hosszúhetény az egyik, ahol az óriások egyike otthonra lelt, de a közeli Mecseknádasd és Bikal is kapott magának tekintélyt parancsoló védelmezőt a falu határában. A mesékből ismert Vasgyúró, Kőmorzsoló és Fanyűvő a Mecseki Óriás Kaland játék egy-egy főszereplője és Baráth Gábor alkotásaiban öltenek testet.

Fotó: Györkő Zsombor

Máré-vár

Magyaregregytől mintegy 5 km-re, a Várhegy csúcsán, sűrű erdővel ölelve bújik meg egymagában a Máré-vár. Az erődítmény keletkezéséről nincsenek pontos információk, a várról szóló első feljegyzések azonban az 1300-as évekig nyúlnak vissza. A viszontagságok számtalanját megélő vár az évszázadok alatt megannyi gazdát tudhatott magáénak, de sújtotta tűzvész is, mígnem elhagyatott sorsra jutott. A várat 1960-ban kezdték helyreállítani, napjainkban pedig szerdától vasárnapig várja a látogatókat egy nem mindennapi időutazásra.

7332 Magyaregregy, Máré-vár | Weboldal

Fotó: Máré-vár Facebook

Vár még rátok a közelben egy könnyen megközelíthető erdei kilátó: