Kalandozás a Hajós-Bajai borvidéken: 5 csodás látnivaló kellemes őszi kirándulásokhoz

Habár a hőség miatt még egészen távolinak tűnik, de nem árt már most elkezdeni megtervezni az őszi kirándulások úti céljait. Mutatunk néhány nagyszerű okot, amiért érdemes felfedezni Baja és térségének szépségeit!

Érseki vadászkastély

Az Érseki Vadászkastély Hajóson, Bács-Kiskun megyében található, és a 18. században épült a kalocsai érsekség megbízásából. A kastély eredetileg vadászkúriának készült, ahol a főpapok és vendégeik pihenhettek vadászatok idején. A barokk stílusú rezidencia egy gyönyörű park közepén helyezkedik el, amely ma is őrzi eredeti pompáját. Az épület a történelem során számos funkciót betöltött, többek között volt gazdasági központ és iskola is. Napjainkban a kastély műemléki védelem alatt áll és kiállítások, kulturális rendezvények helyszínéül szolgál.

6344 Hajós, Jókai utca 2. | Weboldal

Fotó: Jenei András és a Holló fotói

Hajósi pincefalu

Kalocsa mellett bújik meg egy lenyűgöző település, amelynek egykor több pincéje volt, mint lakóháza: Hajós a 19. század közepén 363 pincével büszkélkedhetett, ma pedig itt találjuk Európa legnagyobb, mintegy 1300 présházból álló, összefüggő pincefaluját. A Duna-menti löszfalba vájt pincék és a fölöttük elhelyezkedő műemlékprésházak közül sokat átalakítottak vendégfogadásra, ahol bárki végigkóstolhatja a Hajós-Bajai borvidék jellemző fajtáit: a cabernet sauvignont, a kékfrankost, a kadarkát, a szürkebarátot és a cserszegi fűszerest. Kora őszi barangolások tökéletes helyszíne!

Fotó: Tóth Magdolna

A vadregényes Gemenc

A Gemenc a Duna-Dráva Nemzeti Park része, Magyarország legnagyobb ártéri erdősége, amely mintegy 30 ezer hektáron terül el. A terület különleges, mivel a Duna szabályozatlan szakaszán fekszik, így a folyó természetes áradásai formálják a tájat. A Gemenc gazdag élővilággal büszkélkedhet: ritka madárfajok, gímszarvasok, vaddisznók és őzek lakják, a kirándulók számára pedig tanösvények, kilátók és egy erdei kisvasút kínál lehetőséget a felfedezésre. A Gemenc különösen népszerű a természetfotósok körében, hiszen a változatos táj és a gazdag fauna lenyűgöző természeti képeket tár a látogatók elé.

Fotó: Györkő Zsombor

Városnézés Baján

Baja Magyarország déli részén, Bács-Kiskun vármegyében található, és a Sugovica folyóág öleli körül. A település gazdag történelmi múltjáról, kulturális hagyományairól és festői szépségéről híres, valamint a halászlé fővárosaként is ismert. Itt rendezik meg minden évben a Halászléfőző Fesztivált, amely a város legnagyobb turisztikai attrakciója. A Türr István-kilátóból páratlan panoráma tárul elénk, míg a Sugovica partja és a Petőfi-sziget kellemes sétára invitál. A város különleges pezsgésével, barátságos hangulatával és gyönyörű természeti környezetével vonzza a látogatókat.

Fotó: Nagy Alexanda

Gasztrokalandokhoz: Tanyacsárda Panzió és Étterem

A bajai Tanyacsárda autentikus vidéki hangulatával és ízletes magyar ételeivel várja a térség látogatóit. A Duna partján elhelyezkedő csárda gazdag történelmi múlttal rendelkezik, és kiváló helyszínt biztosít a tradicionális ételek, például a híres bajai halászlé és egyéb helyi specialitások megkóstolásához. A Tanyacsárda belső terét és teraszát is a hagyományos falusi stílus jellemzi, ahol a vendégek kellemes környezetben pihenhetnek meg. A csárda körüli szép táj és a hangulatos atmoszféra ideális helyszínt kínál családi összejövetelekhez és baráti találkozókhoz is.

6500 Baja, Tanya I. körzet 7. | Weboldal

Fotó: Tanyacsárda Baja

Bakancslistás élményeket ajánlunk nektek idén őszre: