6 nagyszerű őszi kiállítás Budapesten szeptemberre

Szeptemberben újult erővel pezsdül fel a főváros kulturális programpalettája, amely többek között érdekfeszítő kiállításokkal visz színt a rohanó hétköznapokba. Csempésszetek egy kis kultúrát az őszbe ezekkel a figyelemre méltó tárlatokkal! 

ARC közérzeti kiállítás // Bikás park (2024. szeptember 13. – október 13.) 

Ismét megrendezik a minden évben nagy sikernek örvendő ARC közérzeti kiállítást az újbudai Bikás parkban. A tervezetten szeptember 13-tól egy hónapon keresztül megtekinthető tárlat ezúttal is ingyenesen látogatható éjjel-nappal. A plakátkiállítást megelőző pályázatra összesen 730 alkotás érkezett, melyek egytől egyig az idei év témájára reflektáltak: A CSALÁD? A közparkban a legkreatívabb, legsokoldalúbb, legelgondolkodtatóbb plakátok között sétálhatunk idén szeptemberben is, hiszen már nem is lenne teljes az ősz ARC nélkül. 

További részletek >>

Illusztráció: ARC

World Press Photo // Biodóm (2024. szeptember 20. – október 27.)

Idén szeptember 20-tól október 27-ig, a hét minden napján megnézhetik az érdeklődők az elmúlt egy év legkiválóbb sajtófotóit a World Press Photo kiállításán, amely ezúttal új helyszínen, a Fővárosi Állatkert mellett található Biodóm aulájában várja látogatóit. A kiállítás a világ legjobb és legfontosabb sajtófotóit és dokumentarista fényképeit mutatja be, amelyek arra ösztönzi a nézőket, hogy lépjenek ki a hírciklusból, és kritikusan gondolkodjanak a világ fontos témáiról.

Bővebb infó >>

World Press Photo Budapest 2024, fotókiállítás
Fotó: Adem Altan

Fabricius Anna: Itt a munka, hol az otthon? // Kassák Múzeum (2024. október 27-ig)

Izgalmas fotókiállítás enged bepillantást a mezőgazdaságban vagy a feldolgozóiparban alkalmazott távol-keleti munkavállalók, a „láthatatlan” vendégmunkások mindennapjaiba. A Kassák Múzeum időszaki tárlatának fókuszában a beilleszkedés, a hiányérzet, a családszeretet és a felelősségvállalás áll, melyet Fabricius Anna üzemekben készült, előre beállított képei hitelesen közvetítenek. A családjuktól távol élő emberek hozzájárulása a társadalmi jólétünkhöz és saját szeretteikről való gondoskodása egyszerre van jelen ebben az egyedülálló válogatásban. 

Bővebb infó >>

Fotó: Fabricius Anna

A tárgyak társasága – Írók gyűjteményei // Petőfi Irodalmi Múzeum (2024. december 15-ig)

Mit gyűjtöttek egykor és mit gyűjtenek ma a legismertebb magyar írók? Tudjátok például, melyik híres XX. századi költőnk rajongott a játékmacikért? A Petőfi Irodalmi Múzeum időszaki kiállításán személyes gyűjteményeiken keresztül kerülhetünk közelebb többek között Tamási Áronhoz, Ady Endréhez, vagy éppen Ugron Zsolnához és Szabó T. Annához. Megnézhetjük továbbá Karinthy Ferenc leányfalusi házának egyik ajtaját, melyet kortársai aláírásai díszítenek, valamint Lázár Ervin nyakkendőgyűjteményének darabjait is szemügyre vehetjük, miközben feltárulnak előttünk az írók belső világának rejtett zugai. 

Részletek >>

Fotó: Birtalan Zsolt, PIM

Postáskisasszonyok egykor és ma // Postamúzeum (2024 végéig)

A Benczúr utcai Postamúzeum állandó kiállításának részeként nyitott meg stílusosan nőnapon a „Postáskisasszonyok egykor és ma” nevet viselő időszaki tárlat, amely a magyar posta történetében fontos szerepet játszó postásnők előtt tiszteleg. A bérpalota második emeletén található, szerény méretű múzeumtérben sokféle páratlan kiállítási tárgy segít visszarepülni a boldog békeidők korába, megcsodálhatunk például régi postai járműveket. A posta szolgálatában dolgozó nők egyéni sorsának megismerése mellett érdemes felfedezni az épület titkait is. 

Tovább a Facebookra >>

Fotó: Fortepan/Papp Róbert

Gyöngyélet – Népi ékszer a 21. században // Hagyományok Háza (2025. június 30-ig)

Nem mindennapi helyszínen, a Budai Vigadó pincéjének egykor borlerakatként működő kiállítóterében tekinthetjük meg a Hagyományok Háza – Magyar Népi Iparművészeti Múzeum 20. és 21. századi, népi motívumok ihlette ékszergyűjteményét, melyet most először láthatnak együtt az érdeklődők. A páratlan válogatás kizárólag tárlatvezetéssel, előre meghirdetett időpontokban látogatható, legfeljebb 15 fős csoportokban. A következő hetekben szombat délelőttönként lehet részünk ebben a rendhagyó múzeumi élményben. 

Még több infó >>

Fotó: Hagyományok Háza

További szuper őszi programok a fővárosban: