5 pazar panorámapont és festői táj a Pilisben, ahol jót napfürdőzhetünk

Végre elérkezett a sokak által óhajtott kirándulóidő, ezért összeválogattunk nektek 5 olyan festői panorámás hegycsúcsot a Pilisben, ahol a szabadban élvezhetitek a kora őszi napfürdőt.

Családi túra a Pilis-tetőn

Könnyedén járható turistaúton kapaszkodhatunk fel a Pilis legmagasabb pontjára, a 756 méter magas hegytetőre, ahol a Boldog Özséb után elnevezett kilátóból csodálhatjuk meg a lenyűgöző, 360 fokos panorámát. A Kétbükkfa-nyeregből induló, zöld kereszt jelzésű útvonal ugyan könnyű terepen vezet, de érdemes azért felkészülni a 4 órás kirándulásra, amelyen közel 15 kilométer vár ránk. A táv akár gyerekekkel is teljesíthető, ez esetben jó, ha 5-6 órát szánunk rá a pihenőkkel együtt. Az útvonal kerékpárral, sőt, akár babakocsival is járható.

Pilis-tető, kirándulás Budapest környékén, Pilis
Pilis-tető | Fotó: Egy jó kép az utazásról

Lelassulás Csobánkán

A Csobánka felett magasodó Oszoly-csúcs közkedvelt kirándulóhelynek számít a természetjárók körében. Ez pedig nem is csoda, hiszen a hegy könnyedén megmászható, és a csúcshoz vezető útvonalak több pontjáról is lenyűgöző kilátás nyílik a környező tájra. Utunk a hangulatos Oszoly-pihenőből indul, majd egy tanösvényen sétálhatunk végig, ahol érdemes néha lassítani, ugyanis informatív táblák segítségével tudhatunk meg többet a térségről. A túra könnyű, hiszen hossza csupán 4,3 km, ami körülbelül két és fél óra alatt teljesíthető, így tökéletes választás egy kellemes kora őszi sétához.

Oszoly-csúcs, kirándulástipp, Pilis
Oszoly-csúcs | Fotó: Egy jó kép az utazásról

Kesztölci körtúra

Ha egy egész napos, látványos túranapot terveztek, akkor érdemes a Kesztölchöz tartozó Klastrompuszta felé venni az irányt. Innen indul az a változatos körtúra, amely során 2 barlangot, 3 kilátópontot és egy 13. századi pálos emlékhelyet is megcsodálhatunk. Az erdei útszakaszon a Csévi-szirtek alatt beleshettek a Leány- és Legény-barlangok sötétjébe, majd innen felfelé kapaszkodva előbb a Klastrom-szirteken, majd a Kémény-sziklán feledkezhettek bele a hullámzó horizontba. A Pilis-nyereg feletti kilátópontot elérve Esztergomot is megpillanthatjátok.

Klastrom-szirtek, Pilis, kirándulás
Klastrom-szirtek | Fotó: Egy jó kép az utazásról

Szakrális élmények Pilisszántón

A Pilis kapujában elterülő Pilisszántó az elmúlt évtizedek során igazi zarándokhelyként vált ismertté a kirándulók körében, hiszen több szakrális látványossággal is büszkélkedhet a település. A falu határából induló csillagösvényt fából faragott oszlopok szegélyezik, melyeken a magyar történelem nagy alakjait ismerhetjük fel. Sétánk csúcspontján találjuk a Makovecz Imre által tervezett Boldogasszony-kápolnát, melynek két tornya magasan nyújtózik a varázslatos Pilisvörösvári-medence fölé. A hegy párkányán tovább kapaszkodva találjuk a Pilis keresztjét és az Áldást osztó Jézus-szobrot, ahonnan a kőbánya katlanjának mélyén felfedezhetjük a Szikla Színházat is.

Piliszántó, Boldogasszony-kápolna
Kilátás a Boldogasszony-kápolnától | Fotó: Orsi világot lát
A "Magyarország legszebb helyei" Facebook-csoportunkban megoszthatod saját kirándulós fotóidat! Ha szívesen csatlakoznál, kattints IDE!

Titkos kilátópont a Ziribáron

Csobánka és Pilisvörösvár között magasodik a kétcsúcsú Ziribár-hegy, ahonnan festői körpanoráma tárul az ide tévedő kirándulók lába elé. A Hosszú-hegy gerincvonulatán található csúcs jelzett turistaútvonalon nem közelíthető meg, pedig igen könnyedén meghódítható. A Csobánkai-nyeregből induló Országos Kéktúra vonalát követve jutunk el a Macska-barlangig, innen balra letérve egy jelöletlen ösvényen folytatjuk kalandunkat a Ziribár-gerince mentén. A Ziribári-barlang üregét elhagyva jutunk fel a pazar kilátópontra, ahol az Oszoly-csúcs és a kevélyek látképe kápráztat el bennünket. A panorámás pikniket követően a Macska-völgy irányába ereszkedünk le a hegyről.

Ziribár-hegy, Pilisi kirándulás
Ziribár-hegy | Fotó: Keksz Tamás

Ha erdei kirándulásra vágytok, keressetek fel a varázslatos vízparti ösvényeket: