5 mesés kirándulóhely és látnivaló Celldömölkön és környékén idén nyárra

Ha idén nyáron elkerülnétek a legnépszerűbb úti célokat és egy új tájat fedeznétek fel, vegyétek célba a Dunántúlt, azon belül is Celldömölköt és környékét, ahol rengeteg izgalmas látnivaló, hangulatos kirándulóhely és hűsítő fürdőhelyek várnak.

Kemenes Vulkánpark

A Kemenes Vulkánpark 2013-ban nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, és jelenleg is itt található az ország egyetlen vulkanológiai kiállítása. A majdnem 1000 négyzetméternyi területen bemutatásra kerül a Föld vulkánossága általánosságban, a Kárpát-medence és Magyarország tűzhányói és nem utolsósorban az öt és félmillió éves bazaltvulkán, a Celldömölk fölé magasodó Ság-hegy. Nem meglepő tehát, hogy itt alakították ki a létesítményt, hiszen a tanúhegy gyomrában egy egyedülálló, mesterséges kráter jött létre az 1905 óta tartó bányászati tevékenység következtében, ami hamar felkeltette a kutatók érdeklődését. Az óriási komplexumban több, tűzhányókkal kapcsolatos kiállítás is megtekinthető, a modern kialakításnak és a szimulációs teremnek köszönhetően pedig garantáltan emlékezetes kaland lesz a látogatás kicsik és nagyok számára egyaránt.

9500 Celldömölk, Sághegyalja körút 1. | Weboldal

Fotó: Kemenes Vulkán Park Facebook

Vulkánfürdő

2005 őszén adták át Kemenesalja legnagyobb és legmodernebb termálfürdőjét, a festői szépségű Ság hegy lábánál található Vulkánfürdőt. Az egész évben nyitva álló létesítmény egyaránt várja a pihenni, sportolni és felfrissülni vágyókat, hiszen a különböző medencék, a hatásos gyógyvíz, a jakuzzi, a szaunák és a kültéri élményfürdő felhozatalban mindenki garantáltan megtalálja a neki való helyszínt. A nyár során élvezhető kültéri részen a gyermek csúszdamedence, a bébi-pancsoló és kültéri élménymedence mellett egy strandröplabda és –kézilabdapályát is használhatnak a látogatók.

9500 Celldömölk, Sport utca 8. | Weboldal

Fotó: Vulkánfürdő

Ság-hegy

A nem mindennapi kirándulóhelyként ismert Ság-hegy egy 5 millió évvel ezelőtt kitört tűzhányó maradványa, aminek aláhulló vulkáni porból keletkező tufarétegeire bazaltkőzetté dermedt láva települt. A különleges látványt kínáló területen felvezető kiépített tanösvényt bejárva mindent megtudhatunk a hegy keletkezésének történetéről és annak gazdag növény-és állatvilágáról. A hegy tetejéről tökéletesen megfigyelhető a hegyképződés folyamata, emellett pedig belátható az Dunántúlra jellemző hangulatos, dimbes-dombos táj is.

Fotó: György Mária

Joó-tó

Sokan nem is gondolnák, hogy milyen hangulatos fürdőhely bújik meg Marcalgergelyi aprócska településén, pedig a hatalmas területen található szabadidő komplexum számos kikapcsolódási lehetőséggel kecsegtet. A hangulatos, homokos strand tökéletes választás a családok számára, hiszen a tiszta tó mellett nádtetős árnyékolók és napágyak teszik teljessé az élményt. A csobbanás mellett játszótér, bográcsozó és egy kemping is várja az érkezőket, emellett pedig a büfé finom falatokkal vár.

9534 Marcalgergelyi, 7/3 Hrsz. | Weboldal

Fotó: Joó-Tó Facebook

Sághegyi Múzeum

A hegyen barangolva fedezhetjük fel a Sághegyi Múzeumot, a bazaltbánya egykori transzformátorházában berendezett kiállítást, amely a Ság történetét ismerteti be a hegy kialakulásától egészen a jelenben zajló bányászatig. Az interaktív kiállításnak köszönhetően a táj természeti és kultúrtörténeti értékeit, a Ság régészeti anyagának egy részét, a bányászatot és a szőlőművelés történetét is közelről megismerhetjük. A kisgyermekbarát kiállítás mellett a múzeumépület körül egy tanösvényként szolgáló kőpark is fut.

9500, Celldömölk, Ság hegy | Weboldal

Fotó: Sághegyi Múzeum

Fedezzétek fel a közeli Pápa látnivalóit: