Felejthetetlen nyári élmények a Balatonnál: 11 szuper látnivaló Tihanyban

Hazánk egyik legszebb fekvésű településén megannyi panorámapont felejthetetlen kilátása ragadja magával a kirándulókat. Ám nem csupán a festői balatoni látkép miatt érdemes Tihanyt meglátogatnunk, így mutatjuk, hogy mely látnivalók és gasztrokincsek lapulnak még a Tihanyi-félsziget kincsesládájában!

Kihagyhatatlan látnivalók Tihanyban

Pisky sétány

Tihany legcsodálatosabb kincseit gyűjti egy csokorba a 300 méter hosszan elnyúló Pisky sétány, amely a Visszhang-domb aljától indul, és elképesztő kilátás kíséretében vezet el minket a Tihanyi Bencés Apátságig. Mindeközben számos hangulatos vendéglátóegységet, szuvenírboltot, valamint több pompás kilátópontot is érint, sőt Gombóc Artúr miniszobra is a sétányon csücsül. De elhalad a Szabadtéri Néprajzi Múzeum tájházai közelében, illetve a Fazekasház mellett is, így ezeket se hagyjuk le bakancslistánkról.

Fotó: Györkő Zsombor

Tihanyi Bencés Apátság

A Balaton legjelentősebb vallási és kulturális központja a Visszhang-domb ékköveként tündöklő Tihanyi Bencés Apátság, amelynek 1055-ben kelt alapítólevele az első magyar nyelvemlékek egyike. Az altemplomot még I. András hozta létre, akinek a kriptája ma is az épületben található. A felette álló, XVIII. századi templomba belépve pedig pompás barokk belső tér fogad minket, gyönyörű festményekkel, oltárokkal, szobrokkal, valamint egy hatalmas orgonakarzattal. A mindannyiunk által ismert templomépület mellett az apátsági múzeum kiállítására is érdemes betérni, hiszen a tárlaton oly érdekességeket tudhatunk meg, mint például, hogy a hajdani szerzetesek a toronyban, lámpásokkal mutattak irányt a vízen lévőknek.

8237 Tihany, I. András tér 1. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Tihanyi Bencés Apátság (Facebook)

Tihanyi őslevendulás

1926-ban történt, hogy Bittera Gyula gyógynövényszakértő a Csúcs-hegyen bérbe vett egy darabka parcellát, és a Franciaországból hazahozott szaporítóanyag felhasználásával elültette az első levendulákat. A tihanyi levendula sikere innentől futótűzszerűen terjedt egészen a tőzsdéig, népszerűsége pedig még ma is szárnyal. Ugyanis napjainkban a már közel 100 éves, mandulafákkal, vadvirágokkal tarkított őslevendulás augusztus közepéig kápráztatja el a Csúcs- és Apáti-hegy között járókat.

blank
Fotó: Békési József

Lóczy Lajos tanösvény

Tihany legszebb pontjain vezet végig a Lóczy Lajos tanösvény, amely 14 km hosszan kanyarog a község kincsei mentén. A gejzírösvényként is ismert sétaösvény az Apáti-templomtól indul, majd a Külső-tó felé vezet minket. Ezt követően pedig a Nyereg-hegyen keresztül, a Gejzír-mezőn át a Belső-tó idilli vidékére kalauzol el, mígnem Óváron, a félsziget legmagasabb pontjáról csodálhatjuk meg a meseszép kilátást. A lélegzetelállító panoráma mellett a kirándulásunk legizgalmasabb geológiai látványossága, az Aranyház gejzírkúp is itt vár ránk.

blank
Fotó: Békési József

Tihanyon túl is számos tanösvényen felfedezhetjük a Balaton-felvidéket: 

Őrtorony-kilátó

A balatoni öblökkel szabdalt félsziget egésze, a Belső-tó csillogó víztükre, valamint a tihanyi apátság festői látképe tárul elénk a több mint 10 méter magas Őrtorony-kilátóból, amely a 216 méter magas Apáti-hegyen foglal helyet. A 2017-ben épült kilátó bámulatos panorámáját csak tovább fokozzák a közelben felsejlő füredi hegyek lankái, a távolban kirajzolódó Somogyi-dombság hullámzása, illetve a Kőröshegyi-völgyhíd. Leggyorsabban egy fél óra sétával, az ingyenes Őrtorony-kilátó parkolóból érhetünk fel a messzelátóhoz. De ha hosszabb sétára vágynánk, akkor az Aszófő vasútállomástól, az apáti templomrom irányába tartó panorámatúrát is választhatjuk.

blank
Fotó: Békési József

Tihanyi Szabadtéri Játékok

Ha meguntuk az ürgevadászatot a Belső-tónál, akkor a partján álló Tihanyi Szabadtéri Játékok előadásai és koncertjei alatt még több felejthetetlen élményt szerezhetünk. A Bujtor Istvánról elnevezett színpad deszkái este élettel telnek meg, s egészen augusztus 31-ig olyan neves művészek szórakoztatják a  közönséget péntekenként és szombatonként, mint például Szinetár Dóra, Kovács Patrícia, Csonka András, Pásztor Erzsi, Szente Vajk vagy éppen Gáspár Kata. De a prózai darabokon felül a Meseautó és a Szép Nyári Nap musical is műsorra kerül, csütörtökönként pedig a gyerekelőadásoké a terep.

8237 Tihany, Major u. 65. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Tihanyi Szabadtéri Játékok (Facebook)

Gasztroélmények Tihanyban

Apátsági Rege Cukrászda

A Tihanyi Bencés Apátság lábánál rejtőzik a Rege Cukrászda, amelynek teraszán ámulatba ejtő panoráma ölelésében és a Balaton kékségében elveszve hódolhatunk a kulináris élvezeteknek. A több mint 60 éves cukrászdában a mesébe illő brunchok mellett tisztulhat ki a reggeli kótyagos elménk, délben az olasz tengerpartra repülhetünk az isteni pizzákkal, míg délután az édes élvezetek ragadhatnak magukkal a mennyei sütemények miatt. De frissítőkből sincs hiány: ha esetleg zivataros időkben érkezünk meg a Regébe, akkor lélekmelengető teákat szürcsölhetünk, ha pedig a meleg nyári estéket szeretnénk megkoronázni, akkor borok és koktélok várnak ránk.

8237 Tihany, Kossuth Lajos u. 22. | Weboldal | Facebook 

blank
Fotó: Apátsági Rege Cukrászda (Facebook)

Régi Idők Udvara Skanzen és Étterem

Egyszerre idézi meg a középkor és nagymamánk tornácának hangulatát az Óvárosban található étterem, amely egy igazi időutazásra hív minket a fűszeres magyar gasztronómia és a népi kultúrkör világába. Kemencés ételeiket agyagtányérokra és fatálakra tálalják, a balatoni borokat, házi sört, erdei gyümölcsökből készült pálinkát pedig agyagkorsókban és -poharakban teszik a kecskelábú rönkasztalokra. A megannyi finomságot akár a kemence mellett is élvezhetjük, miközben népzene szól a jó ebédhez.

8237 Tihany, Batthyány u. 3. | Facebook

blank
Fotó: Régi Idők Udvara Skanzen és Étterem (Facebook)

Ristorante Galleria Tihany

A magyar ízektől dél felé repülve már az olasz konyhaművészet fogásai vehetnek le a lábunkról a Ristorante Galleriában, ahol eredeti olasz receptek és alapanyagok felhasználásával varázsolnak a konyhában. A remek fogásokat az egyenesen Itáliából érkező borok egészítik ki, a csodás hangulatot pedig a impozáns belső terek, valamint a mediterrán életérzést megidéző kerthelyiség biztosítja.

8237 Tihany, Kossuth Lajos u. 10. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Ristorante Galleria Tihany (Facebook)

Tihanyi Vinarius

Hosszú fagerendákkal átszelt mennyezet, régies csillárok hada, kőfalak teszik hangulatossá a 200 éves nádfedeles présházat, amely ma már műemlék épületként ad otthont a Tihanyi Vinariusnak. Az étteremben kifinomult és változatos ételválasztékra számíthatunk, a klasszikus magyar és a nemzetközi fogások legjavával, amelyek minőségére a Michelin Guide ajánlása a garancia. A pince, ahol egykoron a Bencés Apátság borai készültek és pihentek, napjainkban borárium. És talán nem is kell említenünk, hogy az itteni kulináris utazásunkat a tihanyi Belső-tó és a szőlőhegyek romantikus látványa teszi még felejthetetlenebbé.

8237 Tihany, Kiserdőtelepi út | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: tihanyivinarius.hu

Kotyogós Kávéterasz

Az idilli, nyugodt nyaralások legszebb pillanatainak ad helyet a Belső-tó partján megbújó aranyos kőépület és kertje, ahol a fenséges, egyedi pörkölésű és válogatású Costa Rica-i kávék mellett dőlhetünk hátra. De a Levendula Háztól nem messze található kávézóban a finomabbnál finomabb reggelik, a nem mindennapi sütemények, frissítő fröccsök is csak ránk várnak egész álló nap. Ha pedig valami igazán különlegesre vágynánk, akkor vétek lenne kihagyni a presszókávéból és egy titkos gyümölcsös szénsavas üdítőitalból készült Fekete bizsergést.

8237 Tihany, Aranyház u. 089/2 Hrsz. | Facebook

blank
Fotó: Kotyogós Kávéterasz (Facebook)

Számos látnivaló vár még rátok a Balaton-felvidéken: