Mesebeli, smaragdzöld tengerszem rejtőzik nemzeti parkunk vadregényes erdejében

A Plitvicei-tavak látványát idéző kincsre bukkanhatnak mindazok, akik az Aggteleki Nemzeti Park vadregényes erdejének mélyéig barangolnak, hogy ráleljenek a smaragdzölden csillogó tengerszemre.

jósvafői tavak, jósvafő tengerszem
Fotó: Kővágó Mónika

A mesebeli tengerszem hazánk egyik legvarázslatosabb úti célja. A Miskolctól körülbelül 65 kilométerre, a Jósva-forrásvidék határában mesterségesen, áramtermelés céljából hozták létre a tavat, méghozzá az ország legnagyobb vízhozamú, hideg vizű Jósva-forrásának felduzzasztásával.

jósvafő patak
Fotó: Kővágó Mónika

A buja növényzet, a kristálytiszta és háborítatlan vízfelület és a felette átívelő fahidak nem mindennapi látványa egy életre befészkeli magát az erre járók emlékezetébe.

jósvafő tengerszem, jósvafő
Fotó: Kővágó Mónika
Jósvafő tengerszem
Fotó: Pleszinger László

A tengerszem megcsodálása után érdemes felfedezni a mindössze pár száz lelket számláló Jósvafőt is. A bájos falu igazi nyugalom szigete, a látogatók pedig gyakran számolnak be az itt élők hihetetlen vendégszeretetéről.

Jósvafő, falu
Fotó: Pleszinger László

A település főutcáján járva olyan hangulatos és takaros házikókkal találkozhatunk, melyek egy részét 1999-ben műemlékké nyilvánították, így megőrizve a hagyományos településképet.

Osszátok meg velünk saját készítésű fotóitokat a "Magyarország legszebb helyei" Facebook-csoportunkban, amelyhez ITT tudtok csatlakozni.
jósvafő patak
Fotó: Pleszinger László

Vadregényes utazásra csábít a Mátra gyöngyszeme: