5 különleges park és botanikus kert a Balaton körül tavaszi kikapcsolódáshoz

Az önmagában, évszakoktól függetlenül is mindig mesés Balaton környékén különleges parkok és édenkertek bújnak meg. Ha igazán maradandó, természetközeli élményt kerestek, az alábbi helyekre feltétlenül látogassatok el!

Balatoni Mediterrán Botanikus Kert, Kisapáti

A Szent György-hegy tetején, mindössze egy kőhajításnyira a Balatontól várja látogatóit egy megelevenedett mediterrán oázis, a Balatoni Mediterrán Botanikus Kert. A vulkánokkal ölelt vidéken egészen lenyűgöző látványt nyújt nemcsak a Balatonra és a környékére nyíló kilátás, de a világ különböző szegletéből származó 700 mesés növény egyedülálló összessége is. Az áprilisban hétvégente nyitva tartó kertben a természet szerelmesei és a városi nyüzsgésből kiszakadni vágyók egzotikus pálmafáktól a Balatontól elválaszthatatlan levendulaültetvényekig merülhetnek el a látványban és az élményekben egyaránt.

8284 Kisapáti, Kisapáti hegy 921/2. | Weboldal | Facebook

Fotó: Balatoni Mediterrán Botanikus Kert

Folly Arborétum és Borászat, Badacsonytomaj

A Balaton megelevenedett édenkertje, a badacsonyörsi Folly Arborétum négy generáció kitartó és elkötelezett munkájának gyümölcse. A mindössze fél hektárnyi területből mára öt hektáron elterülő arborétum 400 tűlevelű és 200 lombos fának és cserjének szolgál otthonául. Az egész évben látogatható, gasztronómiai örömökkel is kecsegtető arborétum a természeti kincseken túl áprilistól minden szombaton ingyenes, gyermekprogramokkal és interaktív nyomozós játékkal, valamint szabadtéri szabadulószobával, új „tobozkörúttal” és különleges kiállítással várja a kicsiket, nagyokat és családokkal érkezőket egyaránt.

8257 Badacsonytomaj, Kápolnavölgyi út 25. | Weboldal | Facebook

Fotó: Folly Arborétum és Borászat Facebook-oldala

Jókai park, Siófok

A Balaton déli partjának egyik ékszerdoboza, a Jókai park Siófok legnagyobb és legpatinásabb zöldövezete is egyben. A parkban rendelkezésre álló pihenőpadoknak köszönhetően lehetőség adódik hosszan elmerengeni a faóriások alatt, a kert tavasszal szirmait bontogató virágainak társaságában. A siófoki hajóállomástól mindössze egy karnyújtásnyira található, könnyen megközelíthető parkban az író utolsó nyarának emlékét őrző Jókai-villa mellett egy tavirózsáktól tündöklő tó és egy különleges, keleti hangulatot keltő japánkert is a kíváncsiak felfedezésére vár.

8600 Siófok, Jókai park | Weboldal

blank
Fotó: Györkő Zsombor

Termáltó és Ökopart, Zalakaros

Zalakaros egyedülálló ásványianyag-tartalmú termálvize a gyógyulás mellett a kikapcsolódás élményét is magában hordozza. A termálvíz által táplált tó és a köré épült szabadidőpark nemcsak a természetben szemlélődéshez, de az aktív kikapcsolódáshoz is remek helyszín. Az ingyenesen és az év bármely szakában látogatható parkban az ideérkezők kilátótoronyból szemlélhetik a tó környezetét, játékos formában ismerkedhetnek meg a hangokkal és a fényekkel, tanösvényen és vízi tipegőn szerezhetnek új tapasztalatokat, de a padoknak hála átadhatják magukat a pihenésnek, míg a gyerekek kedvükre csúszdázhatnak.

8749 Zalakaros, Gyógyfürdő tér 6. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Zalakaros Termáltó és Ökopart Facebook-oldala

Tamási parkerdő és vadaspark

Az év bármely szakában, napkeltétől napnyugtáig áll tárva-nyitva a látogatók előtt a megannyi élményt és látnivalót tartogató Tamási parkerdő és vadaspark. A parkerdőben megejtett kellemes sétát, az itt kanyargó tanösvény bejárását, valamint a miklósvári kilátóban tett látogatást követően nincs más hátra, mint a vadaspark különleges kunyhói felé venni az irányt. A földbe süllyesztett kunyhók révén a látogatók ugyanis közvetlen közelből szemlélhetik az erdő nagyvadvilágát. A park növényvilágának megismerésén túl kicsik és nagyok is életre szóló élményt szerezhetnek, miközben bepillantanak a dám- és gímszarvasok, muflonok és vaddisznók életébe.

7090 Tamási, Miklósvári Parkerdő | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Györkő Zsombor

Ha festői szépségű kirándulóhelyeket kerestek a Balatonnál: