7 festői szépségű kirándulóhely a Balaton körül tavaszra

Élvezzétek ki a csodás, napsütéses tavaszi napokat, amikor igazi élmény az ébredő természetben barangolni. A Balaton környékén megannyi meseszép kirándulóhely vár, melyek tavasszal talán a megszokottnál is szebbek.

Hegyestű Geológiai Bemutatóhely, Monoszló

Zánka és Monoszló között bukkanhatunk rá a 337 méter magasságba törő, vulkáni eredetű tanúhegyre, amely nem mindennapi formáival nyűgöz le minket. A hegy északi oldalát egy hajdani kőbánya formálta mai alakjára, ezzel láthatóvá téve a kb. 8 millió évvel ezelőtt működött bazaltvulkán belsejét. Hegyestű már messziről levesz minket a lábunkról, de ne elégedjünk meg ennyivel, ugyanis felérve a bazaltkúp tetejére azonnal elakad a lélegzetünk a Balaton-felvidéki táj csodáit szemlélve. A festői panorámán túl a látogatóközpont kiállításán érdekes információkkal is gazdagodhatunk. A szabadtéri kőparkban pedig a Dunántúl jellegzetes kőzetei kísérnek minket végig egy geológiai időutazáson.

Fotó: Piószeghy Zsanett

Jókai-kilátó, Balatonfüred

Két irányból is megközelíthető a balatonfüredi Jókai-kilátó, amit ugyan csak meredek, közepes nehézségű útvonalon érhetünk el, a Tihanyi-félszigetre nyíló varázslatos panoráma azonban kárpótol a megtett kilométerekért. A Lóczy-barlangtól apró kavicsos, kissé csúszós út vezet a kilátóhoz a zöld háromszög jelzésen, ám ennél jóval látványosabb kirándulásra számíthatunk, ha a Balatoni Kéktúra kék sáv jelzésén haladunk a Kilátó utcából. Első megállónk a szintén szép kilátással bíró Tamás-hegyi kereszt, ahonnan továbbsétálva az Aranyember tanösvény kellemes pihenőhelyei és érdekes információs táblái mutatják az utat felfelé. Utóbbiak a természetvédelmi terület védett állat- és növényvilágáról mesélnek.

Fotó: Aktív Magyarország

Balatonvilágosi magaspart

Ha mindig is romantikus balatoni naplementéről ábrándoztatok, a balatonvilágosi magaspartnál keresve sem találni alkalmasabb helyet a naplementemozihoz. Innen azonban nemcsak a naplementében érdemes gyönyörködni, de a szemünk elé táruló legszélesebb balatoni panorámában is. Mondanunk sem kell talán, hogy belátni innen a teljes keleti medencét, így, ha van némi időtök, érdemes az egyik padon ráérősen megpihenni.

blank
Fotó: Dornics Szilvi

Malom-tó, Tapolca

Ugyan nem közvetlenül a magyar tenger partján, de a Balatonhoz mégis közel fekszik Tapolca elbűvölő városa, amely remek úti cél, ha elszakadnátok egy kis időre a nyaralók tömegétől. A település mediterrán hangulatú főterének éke a páratlan szépségű Malom-tó, melynek partján középkori eredetű házak emlékeztetnek a régi időkre. A parti sétányon emellett vendéglátóhelyek teraszai hívnak kikapcsolódásra, de mielőtt megpihennénk, mindenképp érdemes körbesétálni a tavat, melyben élénk színű halak és kacsák úszkálnak.

blank
Fotó: Kerekes Norbert

Pálos kolostor romja, Salföld

Salföld minden kétséget kizáróan a Káli-medence egyik legbájosabb faluja, ahol már-már tapintható a vidéki romantika. Az aprócska településen néhány utca fut csak végig, melyen egymás után sorakoznak az elbűvölő parasztházak. Miután kiélveztétek a falusi idillt, érdemes a falu határa felé venni az irányt, ugyanis az erdő mélyén a pálos szerzetesrend jó állapotban fennmaradt kolostorának és templomának romjaira bukkanhattok. A XIII. században épült középkori kolostorrom nem csak a történelem szerelmeseinek izgalmas látnivaló, hiszen szép, erdei környezetben vezet ide az út, így a természetbarátok is élvezni fogják a kirándulást.

blank
Fotó: Kerekes Norbert

Salföldtől nem messze bájos községre bukkanhattok:

Tátorján tanösvény, Balatonkenese

A közel 3 kilométer hosszú Tátorján tanösvény Balatonkenese szívéből kacskaringós utcákon és keskeny ösvényeken kapaszkodik fölfelé egészen a település fölé magasodó, 75 méter magas, függőleges löszfaláról ismert Soós-hegy tetejéig. Az áprilisban virágzó tátorjánok földjét végigbarangolva megismerhetjük a környék növényvilágát, a hegytetőn álló, korábbi adótoronyból álalakított kilátóból pedig új perspektívából csodálhatjuk meg a magyar tengert. A bátrabbak egy meredek ösvényen végighaladva megtekinthetik a löszfalba vájt sejtelmes barlanglakásokat, a Tatárlikakat, amelyekben még a 19. században is laktak.

blank
Fotó: Shutterstock

Kék és Vörös kápolna, Balatonboglár

A balatonboglári Temetődomb szolgál otthonául a déli part két emblematikus műemlékének: a hangulatos Szent Erzsébet Emlékpark által összekötött, neogótikus stílusú Kék és Vörös kápolnákat a környék két befolyásos, evangélikus felekezetű családjának köszönhetjük. Előbbit Körmendy Lajos építtette 1856-ban (más források szerint 1891-ben), míg utóbbi Bárány Pál nevéhez fűződik, aki 1857-ben húzta fel a szemrevaló sírkápolnát.

blank
Fotó: Kerekes Norbert

A Balaton déli partján egy felújított majorság is várja a látogatókat: