Könnyű, családbarát túrára hívnak a Velencei-hegység lenyűgöző sziklaformációi

A Velencei-tó északi partján található pákozdi ingókövek térsége az év minden szakaszában kellemes körtúrát ígér az ide érkező kirándulóknak. Jellegzetes sziklaformációit érdemes közelebbről is szemügyre venni.

Fotó: László Orsolya

A könnyen teljesíthető, nagyjából 6 kilométer hosszú körtúra a pákozdi Ingókő utcából indul, amit busszal a Honvéd utcai megállóból tudunk megközelíteni.

A körülbelül 350 millió éves gránitgolyókat a tölgylevéljelzéssel ellátott Gránit tanösvényen fedezhetjük fel, utunk során pedig túrajelzések segítik majd haladásunkat.

Fotó: László Orsolya

Hazánkban mindössze két helyszínen csodálhatunk meg ilyen lenyűgöző felszíni gránitalakzatokat, a pákozdi ingóköveket ráadásul az ország legidősebb geológiai formációiként tartják számon, éppen ezért sokan a csodájára járnak.

A helyiek által gyapjúzsákoknak nevezett sziklák ránézésre olyan érzést keltenek, mintha bármelyik pillanatban eldőlhetnének. Nevezetesebb formációik közé tartozik a Sár-hegy oldalában emelkedő Gomba-kő és Kis-cipó, valamint a Pogány-kő csúcsa körül elszórt Oroszlán-szikla, Kocka-kő és Pandúr-kő.

blank
Fotó: László Orsolya

Egyesek úgy tartják, hogy az egymáson egyensúlyozó ingókövek nem természetes képződmények, hanem egy korai civilizáció állította őket, csakúgy, mint Angliában a Stonehenge-et, amihez így gyakran hasonlítják.

blank
Fotó: László Orsolya

A természetvédelmi területen vezető túra jól kiépített útvonalakon fut végig, könnyen teljesíthető, mégis látványos, ezért gyerekek számára is ideális úti célnak ígérkezik.

blank
Fotó: László Orsolya

Ha pedig már úgyis erre járunk, akkor érdemes ellátogatni a nem messze épült Bence-hegyi kilátóhoz is, ahol madártávlatból szemlélhetjük a Velencei-tó gyönyörű táját.

A Bence-hegyi kilátó érdekességei: