A legfrissebb sofőr állások népszerűségének okairól

Az álláspiacon mindig találunk olyan pozíciókat, melyek időszakosan vagy általánosan is nagyobb népszerűségnek örvendenek. Ennek számos oka lehet, így érdemes megvizsgálni, hogy miért vált igencsak vonzóvá a volán mögötti munka.

Napjaink sofőr állásai között is népszerűek a futár munkák

Megújuló álláskínálat

A hazai álláspiac az utóbbi évtizedekben meglehetősen sokat formálódott. Elsősorban a nagyobb nemzetközi vállalatok és az online, digitalizált megoldások elterjedésének köszönhetően sokkal színesebb lett a kínálat. Számos olyan pozíció is feltűnt, amiről a honi berkekben addig nem is lehetett hallani. Ezek adott esetben egészen új skilleket, képesítést kívánnak meg a munkavállalóktól, ám a tapasztalatok szerint képesek voltak szervesen beépülni a kínálatba.

Emellett persze megtaláljuk a hagyományosabb munkákat is, melyek már évtizedek óta stabil részét képezik a palettának. Ezeket felsorolni gyakorlatilag lehetetlen, ahogy arra is nehéz magyarázatot találni, hogy mi okozza az egyes pozíciók hullámzó népszerűségét. Ez ugyanis egy valóban létező jelenség, hiszen gyakran előfordul, hogy egy régóta jelenlévő munka hirtelen sokkal többeket kezd érdekelni, mint addig.

Ugyanez elmondható a sofőr állások világáról is, melyek az utóbbi időszakban igencsak felértékelődtek. Persze nem egy teljesen új jelenségről beszélünk, hiszen e munkák reneszánsza néhány éve indult el, de érdekes azt látni, hogy a keresettség a mai napig kitart. Ennek természetesen számos oka van, melyeknek mi is igyekszünk utánajárni és kideríteni azt, hogyan lehetnek a legfrissebb sofőr állások is ennyire népszerűek.

Kényszerű hogy népszerű?

A sofőr munkák, legalábbis azok egy jelentős rétegének fellendülését a pár évvel ezelőtti körülmények alakították így. A munkaerőpiacon egyébként is sok jelenséget hajlamosak vagyunk a koronavírus járvány időszakára visszavezetni, ám ebben az esetben ez gyakorlatilag tényszerű és egyenesen következik a történésekből. Ekkoriban ugyanis a lezárások és kényszerintézkedések miatt sok vállalkozás szűnt meg és sok ember vált munkanélkülivé.

Egy eleve bizonytalan helyzetben az állásvesztés duplán fájdalmas, így sokan igyekeztek minél előbb munkába állni és ehhez megtalálni a leggyorsabb megoldást. Mivel a szolgáltatások egy része, például a kereskedelem és termékszállítás nem állt meg, sokak számára logikusnak tűnt, hogy futárnak állnak. Akár csomagszállításról, akár ételkiszállításról volt szó, nem rikán jobban bevált az új munkakör, mint hitték.

A futárok hétköznapjai sokszor nem is feltétlenül négy keréken gördülnek

Ennek megfelelően az ilyen jellegű munkák népszerűsége is nőtt, mely által lényegében a legfrissebb sofőr állások is komoly érdeklődésre tarthatnak számot napjainkban is. Kérdés persze, hogy miért éppen ezek a munkák váltak ilyen népszerűvé illetve, hogy miért is egy ilyen pozíció megszerzése volt a leggyorsabb. A válasz erre is egyértelmű: ahogy akkor, úgy a legfrissebb sofőr állások többsége esetében sincs túl bonyolult belépési feltételrendszer.

Egyszerű munkába állás

A COVID időszakban megfigyelhető tendenciák szerint rengetegen álltak munkába az itthon működő két legnagyobb ételfutár cégnél. Természetesen ez is annak köszönhető, hogy a belépés lényegében egyik napról a másikra is megoldható volt, a fizetés pedig az elvégzett munka arányában egészen

magas is lehetett. Mivel ezek a futárok adott esetben kerékpárral is dolgozhatnak, sokszor jogosítványra sem volt szükség, csupán munkabírásra és szabadidőre.

Mára persze némiképp árnyaltabb a kép és a legfrissebb sofőr állások többségénél már alapkövetelmény egy legalább B-kategóriás jogosítvány. A futár állások ugyanakkor ettől nem követelnek sokkal többet a munkába álláshoz, így továbbra is azt mondhatjuk, hogy egy egyszerűen elvállalható pozícióról van szó, ami ráadásul jól is fizet. Így talán nem csoda, hogy ma is ennyien választják ezt a pályát.

Természetesen az olyan hivatásos sofőr állások, melyek a teher- és személyszállításhoz kötődnek már jóval többet követelnek, hogy mást ne említsünk pályaalkalmassági vizsgálatot is. Így tehát lényegében a legfrissebb sofőr állások is egyfajta hierarchiába rendezkednek be az említett feltételek mentén. A közös pont azonban a kiemelkedő kereseti lehetőség, illetve a hosszútávon is stabilnak mondható karrier. Egy alapvetően kényszerű helyzetből ennyit kihozni pedig egészen kiemelkedő.