Hófödte Mátra: 3 kihagyhatatlan úti cél, ami télen is csodálatos

A Mátra talán télen mutatja legszebb arcát, tartsatok velünk, és fedezzük fel együtt ezt a három különleges úti célt, amely hótakaróban is remekül fest.

Különleges kőkilátó: Kozmáry-kilátó

Mátrafüred népszerű kirándulóhelyeként tartják számon a Kozmáry-kilátót, hiszen könnyű megközelíthetősége mellett csodálatos kilátással várja a túrázókat. A Mátra hegységének kőkilátója 1900-ban épült, a 398 méter magas Dobogó-kő hegyén, tetejéről pedig lenyűgöző 360 fokos panoráma tárul elénk a Mátraaljára, a Sár-hegyre és Gyöngyösre. Ha szerencsések vagytok, az év ezen szakaszában hőfödte hegycsúcsokban gyönyörködhettek majd a Kozmáry-kilátóból.

Fotó: Petró Róbert

A hegység türkizkék szeme: Apci tengerszem

A Mátra délnyugati részén, Apctól csupán egy karnyújtásnyira, a Nagy-Hársas és a Somlyó hegyek ölelésében bújik meg a Széleskő-bányató. A mátrai gyöngyszem, mely az egykori andezitbánya medrében az esővíz és talajvíz által keletkezett, apci tengerszemként írta be magát a köztudatba. A télen-nyáron varázslatos, erdő mélyén fekvő bányató autóval, egy erdei ösvényen keresztül pedig gyalog közelíthető meg. A tavat szegélyező, 15-20 méter magas sziklafalakról bámulatos lepillantani a víztükörre és a vízfelszín alatti világra.

Fotó: Szebényi László

Vadregényes völgy: Csörgő-szurdok

Több irányból is megközelíthető a Mátra egyik legkeresettebb kirándulási célpontja, a patak után elnevezett Csörgő-szurdok, amely minden évszakban rengeteg túrabakancsos kirándulót vonz. A sziklaszoros népszerűsége nem véletlen, függőleges, vulkanikus andezitfalai monumentális látványosságként nyúlnak a magasba. A 750 méteres tengerszint feletti magasságban csordogáló patak egy különleges természeti jelenségről kapta a nevét, nagyobb esőzések után ugyanis a patakban sodródó kavicsok össze-összekoccannak, amit sokan csörgő hangként írtak le.

blank
Fotó: Deák Judit

Fedezzétek fel a Mátra többi kincsét is: