Alternatív karácsony: 9 kihagyhatatlan film az ünnepekre a Netflixen és társain

Meguntátok már a sokszor látott, tipikus karácsonyi filmeket? Ha szeretnétek valami nem éppen klasszikusan karácsonyi film közben megemészteni a töltött káposztát, akkor az alábbiak közül érdemes válogatni.

Harry Potter-filmek (HBO Max)

A Harry Potter-fanoknak biztosan nem újdonság, hogy minden egyes rész tartogat karácsonyi jeleneteket. Legyen szó a Harry Potter és a bölcsek kövében Harry első karácsonyi ajándékáról, vagy a Harry Potter és a halál ereklyéi című filmben a szülei szülővárosában tett látogatásról, minden karácsonyi ünnep jelentőséggel bír a cselekmény szempontjából. Ráadásul olyan szívet melengető, visszatérő elemek is vannak a részekben, mint Hagrid megkérdőjelezhető ajándékválasztásai vagy Molly Weasley kötött pulóverei.

karácsonyi filmek HBO Max

Aludj csak, én álmodom (Disney+)

A magányos metrós lány beleszeret egy jóképű idegenbe. Amikor megmenti a férfi életét egy rablótámadáskor, a férfi a támadás következtében kómába esik és a férfi családja azt hiszi, hogy a lány a fiuk menyasszonya. Habár a kómában fekvő beteg menyasszonyának eljátszása nem tűnik különösebben ünnepi sztorinak, mégis rengeteg olyan pillanat van a filmben, ami az ünnepi szezonra emlékeztet. Kínos családi vacsorák, korcsolyázós jelenet, karácsonyi zene és chicagói hó.

karácsonyi filmek Disney+

Ollókezű Edward (Disney+)

Egyszer volt, hol nem volt, egy kedves feltaláló megalkotott egy bájos fiatalembert, akit Edwardnak hívtak. A feltaláló azonban meghalt, mielőtt befejezte volna Edwardot, akinek kezei helyén éles ollók vannak. Edward szomorú és magányos, mígnem egy kedves hölgy meghívja, hogy éljen vele és családjával a fantasztikus Suburbia földjén. De mi ebben az ünnepi? A film utolsó harmada egy karácsonyi ünnepségen játszódik, valamint van egy klasszikus jelenet, amikor Edward Winona Ryder karakterét kézzel készített jégszobrokkal szórakoztatja néhány karácsonyi dal kíséretében.

blank

Karácsonyi lidércnyomás (Disney+)

Első ránézésre a Karácsonyi lidércnyomás karaktereit látva nem sorolnánk a karácsonykor örömmel nézett filmek közé, Tim Burton népszerű animációja mégis megérdemelten került a listánkra. Az alkotás ráadásul nem csak egy szuper családi animációs film, de remek musical is, igazi fülbemászó dalokkal. A főszereplő Jack Skellington, Halloween Town lakója, aki megunva rémesen unalmas munkáját (ő az ijesztgetések nagymestere) és rátalálva az ünnep melegével felfűtött Karácsonyvárosra, úgy dönt, hogy elrabolja a Mikulást, ezzel bajok egész lavináját zúdítva mind saját magára, mind a karácsony ünnepére.

blank

Szörnyecskék

Joe Dante klasszikusa, amelyben a Furby-szerű kis szőrmókok egy csapásra zöld, hüllőszerű koboldokká változnak. A karácsonyi hótakaróba burkolózó álmos kisváros csendjét felforgató rosszcsont teremtmények egyszerre tudnak nagyon kegyetlenek és nagyon viccesek is lenni. A cukiságfaktort Gizmo szolgáltatja, a filmen végigfutó szerelmi szál pedig nem csak, hogy annyira ártatlan amennyire csak egy nyolcvanas évekbeli Steven Spielberg-által producerált film szerelmi szála lenni tud, de még teljesen hihető is.

blank

Die Hard – Drágán add az életed! (Disney+)

Sokan úgy tartják, hogy a Die Hard egy karácsonyi film, hiszen ha jól megnézzük igazából minden az ünnepről szól ebben a filmben: a harcjelenetek között hó, karácsonyi filmzene és még maga a Mikulás is megjelenik. A film rendezője még azt is kijelentette, hogy klasszikus karácsonyi filmként kell számon tartani.

blank

Kapj el, ha tudsz (Netflix)

A Tom Hanks, Steven Spielberg és Leonardo DiCaprio zseniális hármasának köszönhetjük a Kapj el, ha tudsz című filmet, ami egy vicces, mégis megható életrajzi film, amely a szélhámos Frank Abagnale Jr. és az őt felkutató FBI-ügynök önéletrajzán alapul. Eleinte macska-egér játékot láthatunk, aztán egyre jobb lesz, amikor inkább apa-fiú történetté válik. A 2002-es ünnepi szezonra időzített Kapj el, ha tudsz úgy szólította meg akkoriban a többgenerációs közönséget, mint viszonylag kevés film.

karácsonyi filmek Netflix

Spencer (Apple TV+)

Pablo Larraín Spencerje az egyik legkülönlegesebb életrajzi film, amit valaha láthattunk Diana életéről. Az elbűvölő walesi hercegnőt Kristen Stewart alakítja, a helyszín pedig a brit királyi család sandringhami birtoka 1991 karácsonyán. A film azt az időszakot dolgozza fel, amikor a bulvárlapok hűtlenségről szóló pletykák kavarogtak körülöttük – egy évvel azelőtt, hogy Diana és Károly herceg bejelentették volna a világnak a válásukat.

blank

Vasember 3 (Disney+)

Talán kicsit meglepő, de egy szuperhősös film is megállja a helyét a listán. Hiszen a Vasember harmadik részében Robert Downey Jr. Tony Starkja a karácsonyi szezonban próbálja megmenteni a világot (ismét). Még az akciódús jelenetek között is vannak felvételek a feldíszített fáról, karácsonyi fényekről és sok-sok hóról. Az egész akkor válik egyértelművé, amikor a háttérben felcsendül a „Jingle Bells”.

blank

Csodás családi filmek az ünnepekre: