Idilli környezetben bújik meg a Zempléni-hegység varázslatos vadászkastélya

A varázslatos Zempléni-hegységben bújik meg Bretzeinheim Ferdinánd herceg vadászkastélya, amelynek építése egészen az 1840-es évekig nyúlik vissza.

Fotó: Tarhos Ferenc

Az Újhuta településének kapujában álló kastély a hercegi család után a Waldbott család tulajdonába került, majd az 1860-as években Waldbott Frigyes báró kibővíttette és átépíttette historikus stílusban.

Fotó: Tarhos Ferenc

Az épületet a II. világháború után államosították, majd az 1950-es években üdülővé alakították át. A szálló kezdetben csak a nyári időszakban, később pedig már egész évben fogadta az üdülni érkező diákokat, számos munkalehetőséget biztosítva ezzel Újhuta lakóinak.

blank
Fotó: Tarhos Ferenc

Az épület ezekben az években, a felújítások és átépítések során veszítette el eredeti arculatát, díszes homlokzatát és tetődíszeit. A rendszerváltás után az üdülőt bezárták, a kastély pedig magántulajdonba került, és egészen 2016-ig állt magára hagyva, pusztulásra ítélve.

blank
Fotó: Tarhos Ferenc

Ekkor kezdték meg a közel két évig tartó felújítási munkálatokat az épületen, melyek során az épület homlokzata, tetőszerkezete, kápolnája és néhány egyéb részlete az eredeti állapot mintájára helyreállításra került.

Mindezek hatására a kastély eredeti pompájában, 2018-ban Újhuta Kastélyszálló néven nyitotta meg újra kapuit a nagyközönség előtt, ahol a pihenés mellett egy kellemes hangulatú étterem is várja a látogatókat.

Mutatunk néhány képet a téli csodavilágba borult kastélyról:

blank
Fotó: Hatvani Anikó
blank
Fotó: Hatvani Anikó
blank
Fotó: Hatvani Anikó
blank
Fotó: Hatvani Anikó

További Disney-mesébe illő kirándulóhelyek hazánkban: