Varázslatos őszi vidéken kalauzol végig a Börzsöny lenyűgöző völgye

Vadregényes túraútvonal vár ránk a Börzsönyben megbújó Csarna-völgy, hivatalos nevén Fekete-völgy felfedezésének során, de a látvány minden fáradtságot megér.

Fotó: Petró Róbert

Őszi körtúránk a Feketevölgy Panziótól indul, majd az egykori kemencei kisvasút mentén, a Csarna-patak által kimosott sínek között haladunk tovább.

Útközben itt-ott érdemes megállni, hogy a környezet adta szépségekben gyönyörködhessünk, ha pedig igazán szemfülesek vagyunk, még erdei gombákat is megfigyelhetünk testközelből.

Fotó: Petró Róbert

A Börzsöny ezen része fokozottan védett terület, egyben hazánk egyik legnagyobb háborítatlan erdeje, így nem csoda, hogy sok kirándulót vonz a környék.

Az izgalmas útvonal egészen a Hollókő szirtjeiig vezet bennünket, majd a terep egyre meredekebb lesz és a táj egyre vadabbá válik.

blank
Fotó: Petró Róbert

Megéri azonban megküzdeni az emelkedőkkel, hiszen nemsokára a Börzsöny második legmagasabb csúcsán, a 916 méter magas Magosfán találhatjuk magunkat.

A körtúra körülbelül 14 kilométer hosszú, de ha kevesebb idő áll rendelkezésünkre, akkor akár a Hamuháznál vagy a Halyagosi kulcsosháznál visszafordulva lerövidíthetjük.

blank
Fotó: Petró Róbert

A túra nehezebb részei miatt gyerekekkel csak egy részét javasoljuk bejárásra, de négylábú túratársainkat nem kell otthon hagynunk, főszezonban azonban javasolt a póráz használata!

További felfedezésre váró, lenyűgöző völgy hazánkban: