3 őszi színekbe borult látnivaló a Bakonyban felejthetetlen kirándulásokhoz

A meseszép Bakony egész évben elképesztően gyönyörű tájakkal és kirándulóhelyekkel kecsegtet, azonban legbájosabb arcát kétségkívül ősszel mutatja. Összegyűjtöttük azt a három helyet, ahol teljes pompájában csodálhatjátok a festői természetet!

Szent-kút, Bakonybél

A Szent-kút, más néven Borostyán-kút a mai napig két, Bakonybél történelmében fontos szerepet betöltő szent emlékét őrzi: a legenda szerint ugyanis Szent Günther és Szent Gellért is a nem messze található monostorban töltött el néhány évet remeteként.

Fotó: György Mária

A község tagjai először 1826-ban emeltek kápolnát a tiszteletükre a kedvenc pihenőhelyükön, ezt váltotta fel a ma is látható, az angol romantika stílusjegyeit viselő épület a 19. században.

blank
Fotó: György Mária

A kápolna előtt három forrás fakad, amik az itt található mesés kis tavat táplálják, ezeket pedig összeköti a kőből készült kút. A Bakonybélből könnyű sétával megközelíthető, a településtől 1 kilométerre található kutat Borostyán-kútként, Szent-kútként és Hármas-kútként is ismerik az errejárók.

blank
Fotó: György Mária

A kis épület mellett egy Lourdes-i Mária-szobor őrizte sziklahasadék látható, mely egykor vélhetően a remeteség helye volt, a kápolna mögött pedig egy 14 képből álló stáció és egy kálvária várja a zarándokokat.

blank
Fotó: György Mária

Az elképesztő nyugalmat árasztó kápolna és kis tó körül padok várják azokat, akik a lehengerlő környezetben, teljes csendben töltődnének fel.

Hubertlaki-tó

Az erdélyi Gyilkos-tó szinte tökéletes mása Bakonybéltől nem messze, Hubertlakon, az erdő mélyén található, és több kirándulóútvonalon keresztül is könnyen megközelíthető.

blank
Fotó: György Mária

A tavat eredetileg az itt élő vadak itatására hozták létre, helyén korábban népes égerliget terült el, aminek nyomait máig láthatjuk a vízfelszín felett ágaskodva.

Nagytestvéréhez hasonlóan, a hatalmas fák ölelésében megbújó tó vadregényes látványt nyújt, a kihelyezett padok miatt pedig ideális pihenőhely a túrázók számára.

blank
Fotó: György Mária

Nevét a közeli Hubertlakról kapta, amely a környékbeli vadászatok kedvelt kiindulópontja volt egészen 1967-ig, ekkor ugyanis egy szörnyű tűzvész miatt teljesen leégett az Esterházy család itt álló háromszintes vadászkastélya.

A misztikus hangulatú tó mellett ma Szent Hubertus, a vadászok védőszentjének emlékműve áll, ami szintén népszerűségnek örvend a kirándulók körében.

Majer Antal-kilátó, Szentgál

A Bánd és Szentgál közelében, a Miklós Pál-hegy tetején látható kilátó az elismert egyetemi tanárról és erdőmérnökről kapta nevét, aki a környező erdők szakértője és rajongója volt.

blank
Fotó: György Mária

A 489 méter magas hegy tetején álló kilátót 2015-ben adták át, tetejéről pedig pazar panoráma nyílik a Bakony és a Balaton-felvidék hegyeire, az egyes helyek beazonosítását pedig információs táblák jelölik.

blank
Fotó: György Mária

A kilátót a Bánd határában található parkolóból a legegyszerűbb megközelíteni, ahonnan egy körülbelül 2 órás, kaptatókkal tarkított útvonalon érhettek fel a hegytetőre.

Fedezzétek fel a közeli Zirc varázslatos városát is: