Mesés kirándulás a Bakony fővárosában: 5 kihagyhatatlan látnivaló Zircen és környékén

A Bakony szívében, Budapesttől csupán másfél órányira található Zirc nem csak azért izgalmas úti cél, mert elképesztően gyönyörű a táj: Magyarország legmagasabban fekvő városa számos kulturális értékkel is kecsegtet.

Zirci Ciszterci Apátság

A környék felfedezéséből természetesen nem maradhat ki Zirc legemblematikusabb épülete: a 400 méter magasan fekvő város impozáns templomát 1732-ben kezdték el építeni a ciszterci szerzetesek. Monumentális mérete miatt már messziről megragadja a tekintetet, gyönyörű, barokk stílusban épült oltárának messzi földről csodájára járnak, emellett pedig a templom két orgonája is egészen egyedülálló. Külön érdekesség, hogy a kor legjelentősebb művészének, Franz Anton Maulbertsch két alkotása is megfigyelhető a díszes beltéren, ami a 2005-ös restaurálás során visszanyerte eredeti pompáját.

Az intézmény látogatóközpontja napjainkban egyház- és rendtörténeti kiállítással, középkori romkerttel és műemlékkönyvtárral várja az érdeklődőket. A romkertben a 12-13. század fordulóján épült első templom és monostor maradványait tekinthetjük meg, a műemlékkönyvtár nagyterme pedig igazi építészeti ritkaság a maga cseh dongaboltozatos, kazettás mennyezetével. A könyvtár 65 000 kötetes állományában 70 ősnyomtatvány is helyet kapott, melyek közül a legrégebbi 1470-ből származik.

8420 Zirc, Rákóczi tér 1. | Weboldal

Zirc látnivalók
Fotó: Getty Images

Zirci Ciszterci Arborétum

Az apátság környezetében találjuk az angolkertekre emlékeztető stílusban kialakított, 18 hektáros arborétumot, mely hazánk legmagasabban fekvő szabadtéri fás gyűjteménye. Az 1951 óta országos jelentőségű védett természeti területen 600 fa- és cserjefaj él, ráadásul a legidősebb közülük 400 éves. A kert minden évszakban elkápráztatja a látogatót: tavasszal a halastó partjára telepített dísznövényekben és évelőágyásokban gyönyörködhetünk; nyáron a zöld ezernyi árnyalatát és a hársfák zsongító illatát élvezhetjük; ősszel a táj aranybarnává változik, és a szerencsések mókusokkal és őzekkel találkozhatnak; télen pedig a hótakaró és a zúzmara varázsol igazi mesevilágot az arborétumba. A Bakonyra jellemző őshonos fák és cserjék mellett elbűvölő látványt nyújtanak a liliomfák, a parkot átszelő Cuha-patak és a felette átívelő barokk kőhidak, illetve a több mint 400 éves kocsányos tölgy.

8420 Zirc, Damjanich utca 19. | Weboldal

látnivalók Zircen
Fotó: Getty Images

Cseszneki vár

Zirctől nem messze található a táj fölé tornyosuló, festői szépségű Csesznek vára, ami a régió egyik leglátogatottabb nevezetessége. A tatárjárást követő várépítési láz produktuma eredetileg az Alföldről Győrbe vezető sóutat volt hivatott védelmezni és a Bána nemzetségből származó Jakab báró, IV. Béla kardhordozó mestere emeltette a kor divatjának megfelelően, gótikus stílusban. A török harcok idején végvári szerepet töltött be, később az Esterházy hercegek kényelmét szolgálta barokk ízlés szerint átépített várkastélyként. Hosszú és dicső karrierjének egy földrengés és az azt követő tűzvész, na meg a romot kőbányaként hasznosító környékbeliek vetettek véget a 19. század elején. Azóta persze rengeteg állagmegóvó és helyreállító munka történt a közel 800 éves falakon, így már messziről lehengerlő látványt nyújt.

Cseszneki vár
Fotó: Jenes András

Szentkút-kápolna

Zirctől nem messze, a Pannon Csillagdának és a Szent Mauríciusz-monostor barokk komplexumának is otthont adó Bakonybél külterületén, egy tündéri tavacska partján lapul meg Szentkút 1825-ben emelt, később angol romantikus stílusúvá átépített kápolnája. A kápolna előtti tavat három forrás táplálja, ezek a monostort alapító Szent Günter, Pécsi Szent Mór és a közelben hét évet remeteségben eltöltő Szent Gellért neveit viselik. A kilencvenes években kialakított pihenőparkban megismerkedhetünk Szent Gellért helyi legendájával, fotózkodhatunk Opra Szabó István Szent Gellértet és egy szarvasborjút ábrázoló szobrával, míg a kápolna mögött egy 14 képből álló stáció, valamint egy sziklahasadék vár minket, amelynek bejáratát egy Lourdes-i Mária-szobor őrzi.

blank
Fotó: Mester Ilona

MTM Bakonyi Természettudományi Múzeum

Zircen működik hazánk első és mindmáig egyetlen, vidéken létesített természetrajzi szakmúzeuma, az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma, melynek állandó kiállításán megismerkedhetünk a Bakony természeti értékeivel, leggyakoribb erdőtípusaival és sokszínű élővilágával. Ugyanitt láthatjuk a Kárpát-medencei ritkaságokból összeállított ásványgyűjteményt, valamint két lélegzetelállító – Tonna és Mázsa névre hallgató – mamutcsontvázát. Az Agrárműszaki Emlékek Gyűjteménye pedig a 19. századtól használt erő- és munkagépek széles skáláját mutatja be, európai és magyar ritkaságokat felvonultatva.

8420 Zirc, Rákóczi tér 1. | Weboldal

blank
Fotó: Bakonyi Természettudományi Múzeum Zirc Facebook

Fedezd fel hazánk többi gyöngyszemét is: