Szorosok és szakadékok vidékén: Az Upponyi-hegység 6 ámulatba ejtő látnivalója

Meglepően kevesen ismerik a Bükk felett elterülő Upponyi-hegységet, pedig ezen a relatív kis területen számtalan látnivaló várja a kirándulókat. Szoros, szurdok, szakadék, egy hangulatos tó, kilátóhelyek és kedves kis falvak – ezek felfedezése mind rátok vár!

Upponyi-szoros

Ez a különleges természeti képződmény a víz pusztító erejének hatására alakult ki és körülbelül 500 méteren keresztül vezeti a kirándulókat. Utunk során néhány kisebb barlang és kőfülke keresztezi az útvonalat, ezeknél érdemes megállni pár percre, hiszen akár a jégkorszakból származó élet nyomait is megfigyelhetjük rajtuk. A szoros tetejéről lenyűgöző kilátás nyílik a környező hegyvidékek felé, valamint a Lázbérci-víztározó irányába is nézelődhetünk.

Fotó: Keleti kalandok Facebook

Damasa-szakadék

A közel 20 méter mély Damasa-szakadék szűk sziklaszorosának kialakulása a XVIII-XIX. századhoz köthető, az akkoriban jellemző földrengések által kiváltott blokkcsuszamlások hozták létre. A szakadékot a Sajóvelezdről induló tanösvényen vagy Bánhorváti felől közelíthetjük meg a legegyszerűbben, egy közel 1 órás túraútvonalon haladva. Külön érdekesség, hogy a sejtelmes hangulatú, szűk és sötét hasadékokban néhol még nyáron is lehet havat találni.

Kalica-tető

Az Uppony fölött található a Kalica-tető, amelynek legtetejére felérve lenyűgöző, szinte 360 fokos panorámában lehet részünk. Látni lehet innen az Upponyi-hegység gyönyörű vonulatait, a Lázbérci-víztároló partjának erdős részét, a távolban pedig még a Bükk-fennsík is fel-feltűnik. A túra során érdemes érinteni a sziklatető oldalában álló Herkó Páter-keresztet is, amely a hagyomány szerint a reformáció és a katolicizmus határát jelölte.

Fotó: László Orsolya

Három-kő-bérc

A Bükk-fennsíkra néző, lenyűgöző kilátás egyre csak fokozódik a Három-kő-bérc legtetejére érve. Tiszta időben kirajzolódik a Szalajka-völgy, és Bánkútadótornyát is kémlelhetjük, sőt nagyritkán még a Kékes-tető is megmutatkozik a távolban. A bérc kőzeteinek felszínét vizslatva megfigyelhetőek a vulkanikus robbanások során keletkezett kőzetdarabok.

blank
Fotó: Pleszinger László

Lázbérci-víztározó

Észak-Magyarország egyik legnagyobb víztározóját a Bán-patak felduzzasztásával hozták létre, méghozzá azért, hogy biztosítsa a közelben található Ózd és Kazincbarcika vízszükségletét, valamint ellássa a környező településeket ivóvízzel. A festői szépségű tájon 77 hektáron, Y alakban terül el a tó, partján sűrű erdővel övezve. A vízben fürdeni ugyan tilos, de partján engedélyhez kötve, szezonális és napszakos jelleggel lehet horgászni.

blank
Fotó: Vasas Zoltán

Bájos falvak a térségben

A Lázbérci-víztározó fokozottan védett területéhez több apró község határa is hozzátartozik. Számtalan bájos falvat rejt az Upponyi-hegység térsége: Borsodbóta, Uppony, Sáta, Nekézseny, Dédestapolcsány, Sajómercse és Bánhorváti is itt található. Az egynapos kirándulás során érdemes bejárni az általunk legszimpatikusabbnak vélt falvakat, különleges hangulatuk miatt biztosan nem fogjátok megbánni.

blank
Fotó: László Orsolya

Lenyűgöző kirándulóhelyek a Bükk vidékén idén őszre: