Számtalan nyitott porta várja élményekkel a vidéken túrázókat

Akit gyalogos vagy kerékpáros vidéki túrán legalább egyszer is beinvitáltak már egy porta kapuján, tudja, milyen közvetlen, családias hangulatban és páratlan, szívélyes vendéglátással fogadják ilyenkor az embert.

Fotó: aktivmagyarorszag.hu

Akár családdal, akár társasággal vágunk neki egy hosszabb-rövidebb kerékpáros vagy gyalogos túrának, elengedhetetlen, hogy olykor megpihenjünk akár csak egy rövid időre is.

Nem minden túrának kell feltétlenül arról szólnia ugyanis, hogy minél kevesebb idő alatt, minél nagyobb távot tegyünk meg – a kirándulás középpontjában állhat az is, hogy jobban és mélyrehatóbban megismerjük a bebarangolni kívánt térséget.

Termelői portékák és helyi ízek első kézből

Az ország számos pontján találunk nyitott portákat, élménygazdaságokat egyaránt, ahova betérve nemcsak termelői finomságokba, de programokba is belekóstolhatunk, bepillanthatunk az itt élők mindennapjaiba.

Míg a táj szépségében útközben is gyönyörködhetünk, addig a vidék különleges ízeit, zamatait és portékáit a helyi termelőknél ismerhetjük és kóstolhatjuk meg, ráadásul első kézből.

Életre szóló élmények

A helyiek összefogásának köszönhetően a Zala-völgyében például egy igen jól kiépített nyitottporta-hálózat áll a térségben túrázók rendelkezésére, de bárhova is tervezünk épp kirándulást, az országban szinte mindenhol találhatunk élményekkel és helyi portékákkal hívogató gazdaságokat.

Fotó: aktivmagyarorszag.hu

Elképzelhető, hogy a tervezett túra elmélyültebbé, lassabbá válik a helyi termelők meglátogatásával, cserébe azonban kicsik, nagyok és társaságok is életre szóló élményekkel és emlékekkel térhetnek haza.

Élményekkel teli tanulás

A túrák alkalmával éppúgy, mint egy élménygazdaság meglátogatásakor lehetőségünk van eltávolodni egy kis időre a városi nyüzsgéstől, kilépni a megszokott mókuskerékből és jobban figyelni a bennünket körülvevő környezetre, természetre.

Az aktív feltöltődésen, a pihenésen és kikapcsolódáson túl arról sem szabad azonban megfeledkeznünk, mennyi kínálkozó lehetőséget rejt belépni egy nyitott porta kapuján.

blank
Fotó: aktivmagyarorszag.hu

Kiváló alkalom ez azoknak a családoknak, akiknek esetleg nincs kertjük, nem láttak még bele az állattartás vagy a mezőgazdaság mikéntjébe.

A vidékre látogató, nagyvárosokban élő családok apraja-nagyja ugyanis számtalan új ismeretre, tudásra tehet ekkor szert, kezdve a gyümölcsszüretektől, a lekvárok készítésén át egészen a gyógynövények gyűjtéséig.

Nem kell messzire utazni akkor sem, ha zarándokútra lépnétek itthon: