3 ok, amiért a nyár végén se tedd el a fényvédőt!

Lehet, hogy előkerülnek lassan a pulcsik, de van, amire továbbra is szükséged lesz a nyári menetfelszerelésből: méghozzá a fényvédőidre! Ha kíváncsi vagy, hogy miért célszerű a napvédelemről is gondoskodnod a mindennapos bőrápolási rutinod során, akkor ez a cikk neked szól.

1. Az UV-sugárzás nem ér véget augusztusban

A bőr egészségének megőrzéséért rendkívül fontos az UV-sugárzás elleni védelem. Bár igaz, hogy az évszakváltás enyhítheti az UV-sugárzás intenzitását, de annak megszűnéséről szó sincs. Hiába jön a zimankó, az időjárás lehűlésétől függetlenül az UVB-, valamint UVA-sugarak bőrkárosító hatása tavasztól őszig ugyanúgy jelen van.

“Bezzeg gyerekkorunkban még nyáron se használtunk naptejet a Balatonnál és nem volt semmi bajunk tőle…” – hallhatjuk még itt-ott. Sajnos az elmúlt két évtized tudományos mérései azt bizonyították, hogy az UV-sugárzás erőssége 6-14%-kal mindenhol megnövekedett; Európában és a tengeren túl is.

Szóval a probléma nem oldódik meg egyhamar, évről-évre egyre komolyabban kell venni a fényvédelmet, ősztől tavaszig is. Az érzékeny bőrűeknél, gyerekeknél, csecsemőknél pedig kiemelt figyelmet kell fordítani rá.

2. Helló, UVA-sugarak!

Míg az UVB-sugarak a rövidebb hullámhosszuk miatt csak a bőr felső rétegeit érik el, az őszi és téli hónapok alatt szerencsére veszítenek az erejükből. Ők felelősek a napégésért és a bőrpír kialakulásáért, azonban hosszú távon sajnos ők is hozzájárulhatnak a bőröregéshez, valamint a bőrrák kialakulásához.
De a hidegebb hónapokban legfőképp az UVA-sugarakra kell figyelnünk. Ezek hosszabb hullámhosszal rendelkeznek, ezért képesek átjutni a felhőkön és az üvegen, miközben a bőr mélyebb rétegeibe is könnyedén behatolnak.

Káros hatásukat elsősorban a bőröregedési folyamatokban fogod észrevenni. Például a ráncok kialakulásában és elmélyülésében, a pigmentfoltok, öregségi foltok megjelenésében vagy a bőröd rugalmasságának elvesztésében. De ha ez nem lenne elég, a bőrsejtek károsodása és a bőrrák kockázatának növekedése is ott van még…

3. Természetes összetevőkkel is védekezhetsz!

Ősszel és télen eléggé be vagyunk öltözve ahhoz, hogy ezek a UV-sugarak fizikailag ne érjék el a bőrünket. Azonban az arcunk, a nyakunk, a kézfejünk szabad préda! Mindenesetre érthető, ha nem szeretnéd egész évben a naptejjel kenegetni az arcod az előszobában minden indulás előtt. Ráadásul a népszerű naptejek, spray-k a legtöbb esetben kémiai fényvédők, amelyek összetevői irritálhatják a bőrt, de akár a hormonháztartásra is hatást gyakorolhatnak, főleg a gyerekek esetében.

Épp ezért fontos tudni, hogy ma már elérhetőek olyan kombinált, természetes összetevőkből álló fényvédő krémek, amelyek egy lépésben gondoskodnak a fényvédelemről és a bőröd hidratálásáról arckrémként, testápolóként.

Ha a legbiztonságosabb, bőr- és környezetbarát opciót keresed, akkor a nem nanoméretű cink-oxidot használó natúrkozmetikumok között érdemes kutatnod. A legújabb készítményeknél már nem marad fehér réteg a bőrön, teljesen felszívódnak, gazdagon ápolják a bőrt, miközben az UV-sugárzás miatt sem kell aggódnod.