60 évesen öregedni? Na még mit nem!

Ha valaha is lapozgattad a rokonaid régi fotóalbumát, vagy néztél régi tévéműsorokat, sportközvetítéseket, talán megfordult már a fejedben: miért néztek ki az emberek régebben sokkal öregebbnek, mint manapság? „Valóban, a mostani 50–60 évesek máshogy öregszenek, mint azt akár 10-20 éve láthattuk”, mondja Polgári Erika életmód-tanácsadó, a 2011-ben alapított, egészség- és szépségápoló termékek fejlesztésével foglalkozó NaturComfort Kft. tulajdonosa. „Azon túl, hogy régebben más volt az életmód, az egészségügyi ellátás, kevesebbet tudtunk a megfelelő táplálkozásról, illetve a bőrápoló és szépségápolási termékek sem voltak ennyire hozzáférhetőek, egy szemléletbeli változás is megjelent: sokkal tovább szeretnénk fittek, fiatalosak maradni.”

Az egészséges szép, a szép egészséges

Hogy az egészség és a szépség között szoros a kapcsolat, azt mindannyian tudjuk, hiszen nyilvánvaló, hogy az egészséges életmód javítja a megjelenésünket, és hogy bőrünk egészsége általános egészségünk mutatója.

A ragyogó, egészséges bőr mindig is a trendek fókuszában marad, és ma már hatalmas választék áll rendelkezésre, hogy kellően hidratált bőrünk legyen, és javítani tudjuk a hormonális öregedés jeleit. Mégsem a bőrünk agyonkrémezésén kell legyen a hangsúly, vallja Erika, aki a saját cége által kifejlesztett gyógynövényes arckrémeket használja évek óta. „A gyógynövények az Élet ajándékai. Optimális koncentrációban és összetételben szinte csodát tehetnek a bőrrel”, a Feszes bőr 50 felett nappali arckrém gyógynövényes összetevői gyógyírt jelentenek a bőrproblémák megelőzésében és kezelésében mindenki számára. Ezek mellett a hyaluronsav és a kitozan segíti a bőr hidratálását, egységesítését, kisimítását, enyhítve a ráncok és finom vonalak mélységét.

Egy egyszerű bőrápolási rutin kialakítása a cél, aminek része például az, hogy a reggeli frissítő arcmosás után hidratáljuk az arcunk, hogy ellenálljon a napközben a bőrt érő káros hatásoknak. „Én úgy vagyok ezzel, hogy nekem ne legyen ötszáz összetevője egy terméknek, csak annyi, ami kell, de az megfelelő mennyiségben!”, mondja Polgári Erika, aki aktívan részt vesz a termékek fejlesztésében, nem utolsósorban azért, mert ő maga is használni akarja ezeket. A Feszes bőr 50 felett éjszakai változatában például 11 értékes és természetes növényi összetevő garantálja a bőr megfelelő ápolását.

A bőrnek többre van szüksége egy arckrémnél

Megtaláltad azokat az igazán jó termékeket, amelyek megfelelnek neked, és amelyeket használva tápláltnak érzed a bőröd? Nagyszerű. Itt azonban még nem dőlhetünk hátra, mivel az étel, a víz, a stressz kezelése és az alvás négy kulcsfontosságú tényező a bőrünk szépsége és az általános egészségünk szempontjából.

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapvető. A legjobb megoldás, ha több friss, teljes értékű élelmiszert, például gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, különösen zöld zöldségeket, amelyek olyan tápanyagokat és antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek felveszik a harcot a szisztémás gyulladások ellen.

A hidratálás kívülről és belülről is ajánlott, ezért nem szabad megfeledkezni az óránként egy pohár vízről. A folyadékpótlás lehetővé teszi, hogy a tápanyagok könnyebben eljussanak a sejtjeinkhez. Emellett csökkenti bőrünk természetes védekező mechanizmusát, az olajtermelést, ami segít megtisztítani bőrünket. A megfelelő folyadékpótlás hiányát a bőrünk is jelzi: ráncosabb, fakóbb lesz.

Az sem mindegy, hogyan kezeljük a stresszt, ami szintén látható nyomokat hagy a bőrünkön. Stressz hatására ugyanis az endokrin rendszerünk kortizolt szabadít fel, egy olyan hormont, amely gyulladást okoz, és a bőrünkön pattanások, ekcéma és más rendellenességek formájában jelentkezhet. Mindenki másképp kezeli a stresszt. Talán a legjobb módszer rá a rendszeres testmozgás, ami javítja a vérkeringést és az érrendszer állapotát, fokozza a sejtforgalmat (az elhalt sejtek kicserélése újakra), és javítja a bőr tónusát azáltal, hogy több oxigént juttat a sejtjeinkhez.

A stressz kezelésének egyéb módjai közé tartozik a meditáció, a jóga, a séta és a stresszmentes tevékenységek, például egy könyv elolvasása, kedvenc zenénk hallgatása vagy a friss levegőn való időtöltés.

Az alvás lehetőséget ad testünknek a gyógyulásra. A felnőtteknek éjszakánként hét és kilenc óra közötti alvásra van szükségük. Már egyetlen éjszaka, amikor hét óránál kevesebbet alszunk, növelheti a sötét karikákat, a puffadtságot és a ráncokat.

Odafigyelni ezekre a tényezőkre természetesen nem könnyű: „A testi és mentális fittség megtartása az időskorban komoly és fárasztó munkával jár, ám pozitív hatásai elég okot adnak arra, hogy erőfeszítést tegyenek érte”, fűzte hozzá Polgári Erika, életmód-tanácsadó.

A legjobb formánk = egészségesebben és tovább élni

Az egészségi állapotunk tehát döntő hatással van fizikai megjelenésünkre. Az azonban már kevésbé nyilvánvaló, hogy a dolog fordítva is működik, és a külsőnk is befolyásolhatja az egészségünket.

Ha jól nézünk ki, jól érezzük magunkat. Ez nem kérdéses. De egyre több tudományos bizonyíték van arra, hogy nemcsak azért érezzük magunkat egészségesebbnek, mert jól nézünk ki, hanem valóban egészségesebbek vagyunk.

Az önmagunkkal kapcsolatos jó közérzet, elégedettség bizonyítottan jelentős hosszú és rövid távú egészségügyi előnyökkel jár: jobban alszunk, gyakrabban járunk ellenőrzésre orvoshoz, nagyobb az immunitásunk, és általában jobban vigyázunk magunkra.

Például, ha pozitív a hozzáállásunk, hajlamosak vagyunk többet mosolyogni, magabiztos a járásunk és közvetlenebb szemkontaktust veszünk fel. Időt szakítunk magunkra. Sportolunk, társaságba járunk, aktívabbak vagyunk, és ennek eredményeképpen nyugodtabbnak érezzük magunkat, és nyugodtabbnak is nézünk ki. A nagyobb magabiztosság és a nyugalom pozitív önérzetet táplál, sokkal könnyebben tudjuk a stresszt is kezelni.

Az öregedés elkerülhetetlen, de ettől függetlenül is lehet jó formában lenni, lenyűgözően kinézni. Polgári Erika számára édesanyja a példakép: „Tőle tanultam meg, hogy nem baj, ha a munkától kiszárad a kezünk, vagy a hideg kicsípi az arcunkat, de nem szabad, hogy elhanyagoljuk. Ha problémánk van, kezeljük azt. Ma már 84 éves, erőnlétét és igényességét azonban a fiatalabb nők is megirigyelhetik”.