Festői szépségű tájakon kalauzol a Balaton elbűvölő tanösvénye

A Tihany legszebb útvonalának is nevezett tanösvény a település legszebb helyeinek érintésével, lenyűgöző panorámával vezet végig a környék kincsein.

Fotó: Békési József

Tihany nem véletlenül a Balaton-felvidék egyik legnépszerűbb úti célja, hiszen földrajzi helyzete, mai tájképi megjelenése és ritka növény- és állatvilága nemcsak országszerte, hanem Európában is egyedülálló.

blank
Fotó: Békési József

A gejzírösvényként is emlegetett Lóczy Lajos tanösvény 14 km hosszú, ám azok, akik ezt egyszerre soknak találják, számos megállónál be- és lecsatlakozhatnak.

A híres földrajztudós nevét viselő sétaösvény kiindulópontja a kirándulók között is népszerű Apáti templom, ahonnan a Külső-tó irányába folytatódik az útvonal.

blank
Fotó: Békési József

A könnyen követhető tanösvény a Nyereg-hegyen keresztül, a Gejzír-mezőn át a Belső-tóhoz, majd Óvárig vezet, érintve az összes olyan helyet, ami kihagyhatatlan megálló a természet szerelmeseinek.

blank
Fotó: Békési József

A számos természeti kincs között például lehetőség nyílik a félsziget legmagasabb pontjáról, a Csúcs-hegyről megtekinteni a meseszép levendulamezőket, illetve az egyik legizgalmasabb geológiai látványosságot, az Aranyház gejzírkúpot is megnézhetjük, ami nevét a rátelepedett sárga színű zuzmóról kapta.

blank
Fotó: Békési József

Az út során érdemes nyitott szemmel járni, hiszen a növényvilág számos gyönyörű kincset rejteget, illetve a szerencsések a különleges állatvilág képviselőit is megpillanthatják.

blank
Fotó: Békési József

A tanösvényt 2022 őszén új, játékos táblarendszerrel bővítették ki, így nemcsak könnyen követhető lett, hanem számos információt is kínál az erre járók számára.

Ha a környék többi kincsét is felfedeznéd: