Idén júniusban szentjánosbogár-sétákon gyönyörködhetünk a varázslatos fényjátékban

Minden évben mesebeli látvány övezi a Szent Iván-éj környéki szentjánosbogár-rajzást, amely június második felében veszi kezdetét, és amit idén is szemügyre vehetünk több helyszínen, vezetett séták alkalmával.

Fotó: Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót Facebook

Ezt a különleges természeti jelenséget minden évben nagy figyelemmel kísérik az érdeklődők, hiszen gyönyörű látvány, ahogy naplemente után a szentjánosbogarak több ponton megvilágítják a természetet. A röpképtelen nőstények ilyenkor a fűben várják a náluk jóval kisebb, de szintén világító hímeket, fénnyel jelezve nekik az utat.

Idén az Alcsúti Arborétum és a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert is különleges programokkal készül a rajzás alkalmából.

Fotó: Alcsúti Arborétum Facebook

Szentjánosbogár-túrák az Alcsúti Arborétumban 2023-ban

Az Alcsúti Arborétumban az elkövetkezendő két hét minden napján tartanak körülbelül másfél órás, szakvezetéses szentjánosbogár-megfigyelő túrákat, három időpontban: 20:30-kor, 20:45-kor és 21 órakor. Fontos tudnivaló, hogy ilyen jellegű séták az időjárás és a bogarak rajzásának függvényében kerülnek megrendezésre, ezért érkezés előtt érdemes figyelni az arborétum közösségimédia-felületeit!

Bejelentkezni 10 fő felett szükséges, további információkat pedig az Alcsúti Arborétum honlapján olvashattok!

blank
Fotó: Alcsúti Arborétum Facebook

A Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert 2023-as szentjánosbogár-túrái

Vácrátóton az év leghosszabb napján, június 24-én délután 3 órától interaktív tudományos programokkal, piknikkel és borkóstolóval készülnek, majd 6 órától izgalmas kerekasztal-beszélgetést tartanak a fenntarthatóság kérdéséről Litkai Gergellyel.

Ezután kezdődnek az arborétum kurátorai által vezetett kerti séták, ahol a szentjánosbogarak kerülnek főszerepbe. A séták után pedig Szentpéteri Csilla & Band koncert szórakoztatja majd a közönséget. Jegyek IDE kattintva elérhetőek.

Íme néhány felvétel kedvcsinálóként:

További varázslatos Szent Iván-éji programok: